Majáles Univerzity Palackého: letos v retro stylu

13.04.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Areál Tereziánské zbrojnice v Olomouci se na začátku května vrátí zpět do minulosti. V areálu univerzity ožijí postavy, rekvizity a hry, které si mnozí vybaví ve vzpomínkách na dětství. Nejen posluchači univerzity si tak majálesem připomenou dobu mládí svých rodičů, kdy se chodilo tancovat na čaj o páté, poslouchaly se zakázané kapely, cvičilo na spartakiádě a Karel Gott získal svého prvního slavíka. Majáles Univerzity Palackého se uskuteční v pondělí 2. května.

I letos se studenti druhé nejstarší univerzity rozhodli oslavit jaro, mládí a akademickou nezávislost svým studentským majálesem. Společným jmenovatelem akce bude retro styl. Retro téma se tak bude prolínat nejen průvodem masek, ale hlavně atmosférou celé akce. Program obohatí nejrůznější soutěže, které návštěvníky vrátí zpět v čase. Zaskáčou si gumu nebo panáka, zacvrnkají kuličky, zahrají si céčka nebo můžou skládat nebe-peklo-ráj. Připijí si tematickými drinky, dočkají se retro módní přehlídky a za bony budou moci soutěžit o hodnotné ceny. „V letošním roce jsme zvolili pro Majáles sjednocující téma, neboť retro samo o sobě bude velkou a širokou inspirací nejen pro studenty do průvodu masek,“ vysvětlila Kateřina Fišarová, PR managerka projektu.

Program započne 2. května ve 14 hodin korunovací krále Majálesu UP a průvodem studentů v retro maskách doprovázeným divadelní performancí a bubeníky. „Korunovace krále proběhne opět na Horním náměstí, odkud vyrazí majálesový průvod směrem ke Zbrojnici, která se stane středem májových oslav. Majáles zasáhne ale také Umělecké centrum UP- Konvikt, kino Metropol, olomoucké kluby či areál Filozofické fakulty,“ řekla Kateřina Fišarová.

Majáles nabídne jak hudební kapely, divadelní představení a filmové projekce, tak i výstavy, workshopy nebo soutěže. Hudebně jej doprovodí kapely Čankišou, The Prague Conspiracy, Navigators, Eggnoise či domácí No Distance Paradise. „Divadelní představení a performance proběhnou v šapitó na parkánu Konviktu. Návštěvníci se tam mohou těšit na představení Svět podle Fagi hradeckého souboru Divadlo DNO či na populární improligu a soutěž ve slam poetry,“ nastínila program v Uměleckém centru UP Fišarová. Majáles bude probíhat také na dalších místech, například v Music Clubu 15 minut, U-klubu a v Arktic Music Clubu.

Přípravy Majálesu UP svedly dohromady desítky studentů napříč fakultami a obory. „Studentské organizace a studenti univerzity se rozhodli i v  roce 2011 pokračovat v pořádání majálesu naplňujícího motto „studenti studentům“. Chceme však podporovat nejen studentské aktivity, ale také principy občanské společnosti. Nově se tak budou na majálesu prezentovat i neziskové organizace jako Hnutí Duha nebo ARPOK,“ dodal Ondřej Martínek z oddělení komunikace UP. Myšlenku Majálesu podpořil i loňský král Majálesu UP fotograf Jindřich Štreit: „Majáles je pro mne velkou radostí, oceňuji nejvíce to, že se mohou lidé setkat, radovat a uvolnit. Velmi se mi líbí, že tento svátek pořádají sami studenti, protože ti vědí nejlépe, jaký majáles udělat.“ Majáles UP 2011 se koná pod záštitou profesora Miroslava Mašláně, rektora Univerzity Palackého, a Martina Novotného, primátora města Olomouce. Univerzita a město podpořily Majáles UP také finančně.

Autor článku