Právnická fakulta UP hledá své absolventy, termín setkání se blíží

19.04.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Termín setkání absolventů Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci je za dveřmi: setkání bývalých studentů práv se uskuteční 28. května 2011. Slavnostní akce se koná při příležitosti 20. výročí novodobého založení fakulty.

Dne 23. ledna v roce 1991 rozhodl Akademický senát Univerzity Palackého o zřízení Právnické fakulty UP. Fakticky tak naplnil zákon z roku 1946, na základě něhož byla obnovena olomoucká univerzita. V těchto dnech si fakulta připomíná dvacet let od svého založení. Účastníky setkání absolventů potěší nejen známé tváře spolužáků a pedagogů, ale například také prezentace výsledků, kterých fakulta za dvacet let své existence dosáhla.

Setkání absolventů považujeme za výbornou příležitost, jak navázat ztracené kontakty, prohlédnout si nově opravené prostory a budovu Právnické fakulty a zjistit, jakými změnami prošla nejen fakulta, ale celé město. Věříme, že toto setkání napomůže nejen ke zpevnění vztahů mezi fakultou a jejími absolventy, ale že též přispěje k udržení či navázání kontaktů mezi absolventy navzájem,“ uvedl proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti, JUDr. Filip Ščerba, Ph.D.

V nově zrekonstruovaných prostorech zahájí slavnostní setkání děkanka prof. JUDr. Milana Hrušáková, CSc. V 11 hodin v aule budovy B přivítá všechny příchozí a přednese úvodní slovo. Následovat bude prezentace výsledků Právnické fakulty UP, chybět nebude ani fotograf, který všechny zúčastněné zachytí na společné fotografii.

Zúčastnění absolventi obdrží od fakulty jako dárek absolventské odznaky a upomínkové předměty. Starat se nemusí ani o občerstvení, to je samozřejmě zajištěno. V případě zájmu o zajištění místností v budovách PF pro ročníková setkání vycházíme zájemcům vstříc, nabízíme rovněž spolupráci při rezervaci restaurací,“ připomněla koordinátora akce Mgr. Michaela Kouřilová.

Oslavy výročí novodobého založení Právnické fakulty se nesou v duchu odborných i společenských akcí: v březnu je zahájil společenský ples, v květnu se uskuteční setkání absolventů, následovat bude červnová konference s mezinárodní účastí k problematice občanského zákoníku. Oslavy završí zářijové debaty mladých právníků. U příležitosti oslav bude rovněž vydán almanach Právnické fakulty.

Červnová konference bude tematicky zaměřená na problematiku všeobecného občanského zákoníku, který před dvě stě lety vstoupil v platnost na území tzv. Předlitavska. Účastníci z ČR, Rakouska, Polska a Slovinska budou v Olomouci společně debatovat také o nově vznikajícím českém občanském zákoníku. „Do přípravy nového občanského zákoníku je zapojena i řada členů naší fakulty. Zajímavé je, že se v mnoha ohledech vracíme právě k původnímu občanskému zákoníku, který u nás platil až do roku 1950,“ poznamenala děkanka Právnické fakulty, prof. JUDr. Milana Hrušáková, která je garantkou části zabývající se rodinným právem. Účast na setkání absolventů je potřeba oznámit do 23. května na emailovou adresu: michaela.kourilova(at)upol.cz, nebo telefonicky na čísle 585 637 502.

Další informace jsou k dispozici na webové adrese: www.20letpf.upol.cz a na Facebooku: http://www.facebook.com/event.php?eid=112981768784371

Studenti olomouckých práv usedli do lavic v září roku 1991. První absolventi je opustili v roce 1996. V současné době navštěvuje čtyři studijní obory (magisterská navazující Evropská studia se zaměřením na evropské právo, magisterské Právo a dvě bakalářské Právní specializace) celkem 2 148 posluchačů. Od předloňského roku nabízí fakulta kromě možnosti rigorózního řízení – tedy udělení titulu JUDr. – také nejvyšší dosažitelný stupeň právnického vzdělání: doktorské studium (Ph.D.) v programu Teoretické právní vědy, a to ve čtyřech oborech. Na Právnické fakultě dnes pracuje 125 zaměstnanců.

Autor článku