Na Univerzitě Pardubice se koná přednáška o havárii ve fukušimě

21.04.2011 | , Univerzita Pardubice
STUDENT


Ve čtvrtek 21. dubna se bude na Univerzitě Pardubice hovořit o havárii v japonské Fukušimě a jejích dopadech. S přednáškou na téma „Současné poznatky o havárii v jaderné elektrárně Fukušima“ zavítá do Pardubic Ing. Karel Klatovský, Ph.D., sekretář české sítě jaderného vzdělávání CENEN – Czech Nuclear Education Network.

V pátek 11. března 2011 smetla severovýchod japonského ostrova Honšú desetimetrová vlna tsunami způsobená bezprecedentním zemětřesením o síle více než 9 stupňů Richterovy stupnice. Tato přírodní katastrofa spustila celý řetězec situací, které vyústily v havárii v jaderné elektrárně Fukušima. A právě tomuto tématu se bude ve svém příspěvku věnovat Ing. Karel Klatovský, Ph.D., z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně.

Doktor Klatovský se zabývá transmutací vyhořelého jaderného paliva a fyzikálními výpočty aktivních zón jaderných reaktorů. Informace o havárii a radiační situaci se pokusí představit v kontextu znalostí o haváriích v Three Miles Island a v Černobylu,“ přibližuje téma přednášky Mgr. Libor Koudela, předseda pardubické pobočky Jednoty českých matematiků a fyziků. Přednášku pořádá Jednota českých matematiků a fyziků – pobočka Pardubice, Ústav matematiky (ÚM) Fakulty ekonomicko-správní (FES) Univerzity Pardubice a Katedra elektrotechniky, elektroniky a zabezpečovací techniky (KEEZ) Dopravní fakulty Jana Pernera (DFJP) Univerzity Pardubice.

  • Přednáška se koná ve čtvrtek 21. dubna od 17:00 hodin v posluchárně A2 univerzitní auly. Vstup je volný.

Ing. Karel Katovský, Ph.D. absolvoval ČVUT v Praze, kde jako akademický pracovník do roku 2010 přednášel fyziku jaderných reaktorů, od roku 2011 vyučuje jadernou energetiku na VUT v Brně. V odborné práci se zabývá transmutací vyhořelého jaderného paliva a fyzikálními výpočty aktivních zón jaderných reaktorů. V jaderné elektrárně Dukovany se zabývá optimalizací vnitřního palivového cyklu. Karel Katovský je také sekretářem české sítě jaderného vzdělávání CENEN – Czech Nuclear Education Network.

Více informací na www.uni-pardubice.cz nebo www.jcmf.cz.

Autor článku