První start-up firma ČVUT získává investici venture kapitálu

02.05.2011 | , ČVUT
STUDENT


Start-upová firma Cognitive Security, zaměřená na ochranu počítačových serverů proti nepřátelským útokům a opírající se o licencované řešení z ČVUT, získala injekci investičního kapitálu (venture kapitálu) od fondu Credo Ventures ve výši 1 mil. euro.

Společnost Cognitive Security založili v roce 2009 dva pracovníci ČVUT, Dr. Martin Rehák a prof. Michal Pěchouček, za pomoci podpory vstupního, tzv. andělského kapitálu, který poskytla firma CertiCon, a. s.

Dr. Rehák a prof. Pěchouček se v rámci řešení grantu, financovaného americkou armádou, na katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT podíleli na vývoji algoritmů pro boj proti počítačovému pirátství. Výsledek řešení, vlastněný ČVUT, byl posléze licencován start-upové firmě Cognitive Security a ta ho převedla do podoby produktu Cognitive One, který – společně s jasným business plánem – zaujal investory.

Systém Cognitive One funguje tak, že po nasazení do počítačové sítě monitoruje běžný provoz a „učí“ se, jak se uživatelé chovají a co je v síti normální. V další fázi pak začne vyhledávat anomálie v provozu, což jsou většinou možné útoky. Podle autorů je předností jejich systému především to, že má minimum falešných detekcí.

Dostali jsme se do stádia, kdy je potřeba firmu zvětšit,“ říká Martin Rehák. „Potvrdili jsme si, že o náš produkt je zájem a potřebujeme vybudovat obchodní oddělení, technickou podporu a poskytovat zákazníkům standardní služby. Investice tak bude sloužit k tomu, abychom se stali standardní obchodní společností a dokázali obsloužit zákazníky na lokálním i mezinárodním trhu,“ dodal Rehák.

K úspěchu firmy Cognitive Security přispělo nejen její šestiměsíční působení v Sillicon Valley za podpory CzechInvestu v rámci projektu CzechAccelerator, ale i další odborná podpora ze strany pracovníků katedry kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Cognitive Security je první firmou, které se podařilo přesvědčit investory, že technologie vyvíjené na ČVUT mají šanci uspět na světovém trhu. Jde o první modelové řešení sledující nejmodernější trendy v transferu technologií ve formě start-upů a věříme, že Cognitive Security bude sloužit jako vzor a motivace pro vznik a úspěšné působení dalších start-upů z ČVUT – vždyť tato forma transferu technologií je považována za klíčovou pro připravovaný Český institut informatiky a kybernetiky,“ říká prof. Vladimír Mařík, vedoucí katedry kybernetiky ČVUT FEL.

Autor článku