Tým informatiků z Masarykovy univerzity získal cenu za operační systém pro seniory

03.05.2011 | , Masarykova univerzita
STUDENT


Vítězem devátého ročníku národního finále prestižní studentské soutěže Imagine Cup pořádané společností Microsoft se stal tým studentů z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity.

Mladí informatici uspěli s projektem Celebrio Software - snadno ovladatelným webovým operačním systémem určeným zejména pro straší. Vítězství zajišťuje týmu účast na mezinárodním finále soutěže, které se uskuteční v červenci v New Yorku. 

Zadáním letošního ročníku soutěže bylo: Představte si svět, kde technologie pomáhají řešit nejpalčivější problémy. Informatici se proto rozhodli vytvořit webový systém pro seniory, který umožňuje maximálně zjednodušit práci s typickými aplikacemi, jako je elektronická pošta, prohlížení fotografií, přístup k internetovému televiznímu vysílání nebo zpravodajství.

Klíčovou předností systému je vedle jednoduchosti také robustnost, odolnost proti chybným krokům obsluhy a ztrátě dat,“ uvedl Tomáš Pitner, vedoucí laboratoře Laboratoř softwarových architektur a informačních systémů (LaSArIS), kde projekt vznikal.

Software byl testován ve spolupráci s Univerzitou třetího věku Masarykovy univerzity a o jeho dalším nasazení se jedná také s Jihomoravským krajem.

Autor článku