Nadace rozvoje občanské společnosti a Univerzita Hradec Králové spolupracují na unikátním kurzu pro manažery neziskovek

09.05.2011 | , Univerzita Hradec Králové
STUDENT


Březen roku 2011 přinesl dobré zprávy aktivním manažerům neziskových organizací v Královéhradeckém kraji. Jedna z nejvýznamnějších tuzemských nadací, Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS), a Univerzita Hradec Králové (UHK) spojily své síly a připravily pro ně vzdělávací program garantovaný předními odborníky v oboru. Ve čtvrtek 12. května 2010 představí na půdě Univerzity podrobnosti dvou pilotních ročních běhů, jež otevřou své kapacity pro účastníky z řad neziskových organizací zcela zdarma.

Ze zkušeností, které Nadace získala v uplynulých patnácti letech, víme, že v českých neziskovkách chybí dobrá praxe v řízení týkající se nejen financování a plánování, ale také například v komunikaci s veřejností, fundraisingu nebo řízení rizik. Vzdělání na univerzitách a vyšších odborných školách se zaměřuje na potřeby oboru, v němž se neziskovky pohybují, ale skutečná práce v organizacích s sebou nese i jiné potřeby, které současný systém není schopen uspokojit,“ říká ředitelka NROS Hana Šilhánová. „Proto jsme se spojili s pedagogy z Hradecké univerzity, abychom vytvořili a otestovali kurz, který by měl neziskovým organizacím v Královéhradeckém kraji pomoci získat potřebné vzdělání v oblasti řízení a dalších specifických znalostí nutných pro jejich činnost,“ dodává Šilhánová.

Cílem projektu Vzdělávání manažerů v Královéhradeckém kraji je zvyšovat profesionalitu neziskových organizací a propojit odborníky z akademického a neziskového prostředí k řešení teoretických i praktických problémů v různých oblastech společenského života. Zástupci neziskovek se však setkají i se zástupci soukromých subjektů, které jsou pro jejich činnost klíčové. První roční kurz se bude konat od září 2011 do června 2012, následovat bude běh od září 2012 do června 2013. Projekt podpořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost v rámci Globálního grantu – Podpora nabídky dalšího vzdělávání v Královéhradeckém kraji. Účastníci absolvují 7 základních tematických bloků a 12 dvoudenních až třídenních seminářů, na kterých získají klíčové informace a dovednosti. Semináře budou prakticko-teoretické a roční školení uzavře osvědčení podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách.

Autor článku