5 příkladů z poradny: Kdy budete platit za VŠ?

12.07.2018 | , Finance.cz
STUDENT


5 příkladů ze studentské poradny a jejich řešení. Kdy se platí za studium a kdy ne? Co VOŠ a následné studium? Co neúspěšně ukončené studium?

O poplatcích na vysokoškolském studiu panuje řada mýtů, omylů a polopravd. Jedno je jisté - je zakázáno opisování v závěrečných prací, tak to nedělejte, nebo bude vaše studium brzy ukončeno. Pojďme se podívat na pár příkladů z naší poradny, které vám ukážou principy výpočtu poplatku.

  1. Delší studium s poplatky?
  2. VOŠ a bakalářské studium
  3. Neúspěšné studium a poplatky
  4. Poplatky a rodičovství
  5. Delší studium na druhé VŠ

Vysoká škola života je bez poplatků...

Studium na VŠ

Zdroj: Shutterstock

1. Delší studium s poplatky?

Paní Růžena úspěšně ukončila bakalářské studium, které studovala tři roky. Předtím studovala jiné bakalářské studium, které po přibližně jednom roce ukončila a také jeden týden působila na jiném bakalářském studiu. Následně studovala jeden rok magisterské studium, které ukončila a začala studovat pětileté magisterské studium. Bude paní Růžena platit poplatky?

Poplatky za delší studium se platí pokud překročíte na bakalářském stupni 3 + 1 rok studia a na magisterském stupni 2 +1 rok studia (5 + 1 u pětiletého magisterského studia).

U bakalářského studia se jedná o hraniční situaci, kterou by měl každý řešit se studijním oddělení. Pokud ovšem je studentce stanoven poplatek za delší studium na základě několik dnů, tak většinou škola od tohoto poplatku upustí.

Paní Růžena může studovat pětileté magisterské studium bez obav z vyměření poplatků, ale při jeho prodloužení ji budou již poplatky stanoveny, protože si jeden rok navíc prodloužení magisterského studia "vybrala" při neúspěšném studiu.

TIP: Pozor na zaměňování dalšího s delším studiem. Za další studium se poplatky neplatí, za delší studium ano.

2. VOŠ a bakalářské studium

Pan Jarmil po maturitě nastoupil na vyšší odbornou školu, kterou za 3 roky úspěšně ukončil. Poté nastoupil na vysokou školu, kde si za jeden rok dokončil bakalářské studium. Následně nastoupil na magisterské studium, kde studoval 3 roky a skončil ho pro nesplnění studijních podmínek. Rád by nyní nastoupil na magisterské studium a v budoucnu by absolvoval ještě jedno magisterské studium. Kdy bude pan Jarmil platit poplatky?

Studium na vyšší odborné škole není vysokoškolské studium, takže se do doby absolvování bakalářského, natož magisterského studia nezapočítává.

Pan Jarmil dále chce nastoupit na magisterské studium po tom, co neúspěšně absolvoval 3 roky magisterského studia. Za další magisterské studium tedy bude platit. Pokud ho ovšem absolvuje v řádném termínu, tak na dalším magisterském studiu již při standardní délce studia nebude platit poplatky za delší studium.

3. Dálkové studium a poplatky

Paní Květa studovala dálkově na vysoké škole bakalářské studium dva roky a následně studovala dálkově dvouleté magisterské studium 4 roky. Oboje studia úspěšně ukončila. Může si jeden rok "ušetřený" na bakalářském studiu odečíst od magisterského studia a neplatit poplatky, když vysokou školu studovala dálkově?

Dálkové (kombinované) studium se dle zákona o vysokých školách bere dle poplatků stejně jako prezenční studium a na poplatky za delší studium nemá v tomto případě typ studia vliv.

Paní Květa se tedy poplatkům za delší studium nevyhne, protože magisterské studium studovala o 1 rok (dva semestry) nad rámec standardní doby magisterského studia (2 + 1 rok). V žádném případě nelze "ušetřený" rok z bakalářského studia převádět do magisterského a naopak. Může si ovšem zažádat o prominutí poplatků ze zákonem stanovených důvodů (prospěch, tížívá životní situace apod.).


Čtěte také:

Jaké jsou poplatky za cestovní doklady?

Kolik dostanete čistého na brigádě? 

Jak na zaměstnávání mladistvých?


4. Student 26 let

Pan Hynek vystudoval bakalářské a magisterské studium za 5 let (3 a 2 roky) a rozhodl se i nadále studovat na odlišné vysoké škole. Bakalářské studium vystudoval ve standardní době. Nyní je na magisterském studiu a hodlá prodlužovat o jeden rok. V srpnu mu bude 26 let. Jaké poplatky bude muset hradit?

Stejně jako v předcházejícím případě nebude pan Hynek platit za další studium (jiné vysoké školy). A jelikož si "nevybral" prodloužení magisterského studia, tak má nárok na prodloužení magisterského studia o jeden rok bez poplatků za delší studium.

S blížícími se šestadvacatými narozeninami si ovšem musí dát pozor na placení zdravotního pojištění, které musí od dvaceti šesti let odvádět sám (nebo zaměstnavatel, pokud je zaměstnaný). Sociální pojištění nemusí za určitých okolností platit.

5. Soukromá VŠ vs. veřejná VŠ

Pan Vilém studoval na soukromé vysoké škole 6 let bakalářské studium. Za každý semestr platil 50 000 Kč a školu neúspěšně ukončil. Nyní se pan Vilém hlásí na bakalářské studium na veřejné vysoké škole. Bude muset platit poplatky, když předtím navštěvoval placenou soukromou školu?

Studium na soukromé vysoké škole (pokud má akreditované studijní programy) se počítá do odstudované doby. Pokud tedy pan Vilém 6 let neúspěšně studoval bakalářské studium, tak bude na bakařském studiu veřejné vysoké školy platit poplatek za delší studium a to od samotného nástupu na tuto VŠ.

Studium vysoké školy je náročnější než nahánění zajíce. Mnohým lidem uteče, někteří nahání dva a více zajíců najednou a někomu jeden ulovený zajíc nestačí a dá si naháňku ještě jednou. Problém nastává, když vám ušák uteče po dlouhé náháněčce a nastoupí poplatky, které jsou na některých vysokých školách a oborech značně vysoké.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: STUDENT