Jak dosáhnout v práci svého?

12.06.2019 | , Finance.cz
STUDENT


Ukončili jsme školu a nastoupili do zaměstnání. U většiny je to trochu rozčarování, téměř nikdy se nesplní vše, co očekáváme. Ale dáváme se do práce a máme před sebou nějaký cíl. Jak ho dosáhnout, jakou cestu si vybrat a jak při tom utrpět co nejméně úrazů?

Když člověk přichází ze školy do praxe, má nejrůznější vize a sny. Vzdělání a profese by je měly pomoci splnit. Jenže, jak to udělat, když nemáme vůbec žádné zkušenosti? Dát na lidi z praxe – tak zní jedna z odpovědí. Jenže co když jsou to skeptici, kterým se vlastně v životě mnoho nepovedlo? Psychologové říkají, že výběr našich rádců závisí jen nás a je velmi důležitý. Jak nám mohou naše úsilí zcela zmařit? Uvedeme několik „stoprocentních pravd“, se kterými skutečně nikam nedojdete a měli byste si na ně dávat pozor.

Někdy se můžete stavět na hlavu, mít skvělé výsledky, ale když se srázíte "s nevhodným člověkem", tak je vše zbytečné

Jak se stát úspěšným v zaměstnání?

Zdroj: Shutterstock

Cesta nejmenšího odporu

Riziko? A nemáš strach? To nám říkají mnohdy lidé, kterým důvěřujeme. Zkus to cestou nejmenšího odporu, zní jejich rada. Jistě, to je možné. Ale dát na tento způsob, to by patrně lidstvo dosud bydlelo v jeskyních. Snadnou a bezpečnou cestou můžeme jít, až něco dokážeme a splníme si cíl, co jsme si určili. Cesta k němu asi úplně hladká nebude, pokud ten cíl za něco stojí. A nakonec i pocit z překonaných úskalí je lepší, než když budeme překážky podlézat.

Taky se můžete setkat s názorem, že nejsou vhodné podmínky, není správná chvíle, a nakonec ani času nejsou kvanta v zásobě. Podobné řeči můžeme zaslechnout pořád a téměř všude. Ovšem kdy bude ten čas a kdy nastanou ty podmínky, které nám pomohou splnit náš cíl? Ty jsou právě teď. Nenechte si vnutit jiný názor, protože se na cestu za svým ideálem taky nemusíte pustit vůbec.

Čas je všeobecné zaklínadlo. Kdo má dnes mnoho času? Samozřejmě, že čas není, ale vy ho musíte najít, protože cíl vyžaduje úsilí, energii a trpělivost, což je převlečený čas. 

 

Tudy to fakt nešlo…

Když vám Karel od ajťáků, kteří mají vždycky pravdu, říká, že tak, jak to děláme my, to on taky zkoušel. A výsledek? Nula, nula, nic. Pak pokrčí rameny a řekne, že možná budeme mít víc štěstí. Bůhví, co Karel vlastně zkoušel a jestli toho po pár dnech nenechal. Neočekávejte také hned úspěch, možná to chvíli potrvá. Začněte pomalu a po svém. Důležité je ale začít.

Velmi rozšířenou výmluvou je také věk. A nejsi na to moc mladý? Tak starý už to asi nezvládneš… To slyšíme všichni rádi, ať je nám pětadvacet nebo šedesát. A co je vlastně moc mladý a moc starý? Nerozhodujeme si o tom vlastně svým duševním stářím my sami? A úspěch se nám do občanky dívat nebude.


Čtěte také:

10 nejvíce stresujících podnikání

Musí vám zaměstnavatel vydat zápočtový list?


To chceš opravdu dělat?

Jsi úplný blázen, tohle nemůžeš zvládnout. Zamyslíme se. Ale proč ne? Jistě, nemá smysl o sobě pochybovat, protože ten druhý nám jen radí, a možná, že úplně špatně. Rozhodujeme my sami a sami za sebe neseme odpovědnost. Váš „dobrý“ rádce za vámi po letech nepřijde s tím, že vám tehdy poradil špatně a odvrátil vaše rozhodnutí. To je dobré si pamatovat.

Nápad je to dobrý, ale na trhu není místo. To se také často říká. No ano, na trhu není již desetiletí místo. Přesto ale v daném oboru vznikají firmy, nebo v něm vyniknou noví a noví podnikatelé. Prostě to udělají jinak, vezmou to z jiného konce, obohatí odvětví něčím nečekaným… Způsobu je mnoho. S podobným názorem bychom se opravdu mohli vrátit zpět do jeskyní.

Neleknout se a být opatrní

Jo, nápad dobrý, ale jak to chceš hodit z hlavy do praxe? A jsme zase u toho úsilí, energie a trpělivosti. Je to váš nápad a vy si ho do praxe uvedete, není nad čím váhat. 

Odborníci říkají, že radit se klidně můžeme, ale důvěřujme hlavně sobě. Existují lidé, kteří nám chtějí pomoct s uskutečněním našich vizí. Ty bychom si kolem sebe měli pěstovat. Těmi, co odrazují, bychom se obklopovat neměli, i když to myslí dobře a upřímně.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: STUDENT