Druhý ročník umělecko-integračního festivalu INTEGRA JAM

04.05.2011 | , UJEP
STUDENT


Ve dnech 5. 5. a 6. 5. se uskuteční druhý ročník umělecko-integračního festivalu INTEGRA JAM. Projekt vznikl iniciativou studentů doktorského studia katedry KVK PF UJEP a je realizován za finanční podpory Pedagogické fakulty.

Cílem projektu je integrace hendikepovaných do intaktní společnosti prostřednictvím výtvarné-tvůrčí činnosti. Vychází tedy primárně z přípravy a práce studentů učitelství výtvarné výchovy, kteří za přispění umělců streetartové scény připravují jednotlivé aktivity. Letošní ročník je spíše sourodým komplexem workshopových aktivit, které komplexně rozvíjejí téma a připravují podklad pro samotnou činnost malby na zeď. Studenti gymnázia, TAU a klienti stacionářů denní péče se zúčastňují jednotlivých pracovních bloků, které vyústí v samotnou malbu na zeď.

Integrační projekt odstartoval řadou přednášek určených široké veřejnosti, především však studentům TAU, cílem je seznámit posluchače s historií a vývojem streetartu (26. 4. v Ústí nad Labem a 28. 4. v Roudnici nad Labem). Jako další proběhla přednáška pro studenty Pedagogické fakulty, jejímž cílem bylo přiblížit marginální společnosti svět tzv. hendikepovaných. Pracovníci denních stacionářů a ústavů sociální péče zde představili svou práci s klienty.

Samotný workshop proběhne v areálu atria UJEP. Program je koncipován tak, aby se u jednotlivých výtvarných nebo sportovních aktivit potkali studenti, klienti, umělci, děti a veřejnost zároveň. Důraz bude kladen na spolupráci všech účastníků. Projekt bude zcela otevřen kolemjdoucím. Ti se tak budou moci po dohodě s pracujícími skupinami tvůrčím způsobem podílet na vzniku díla, pohovořit si s jeho autory nebo se zúčastnit připravených pohybových integračních her na lanových drahách.

Po celou dobu workshopu bude běžet bohatý doprovodný program. Účastníci si budou moci vyzkoušet DJ techniky, proniknou do tajů writerů a jejich práce. Ústecké Činoherní studio zastoupí v krátké improvizační hře u zdi divadlo Demago. O další kulturní program se postará rocková skupina Hájští kohouti (složená z klientů ústavu sociální péče v Háji u Duchcova), newfolková skupina Bedňáci (Diagnostický ústav sociální péče Čížkovice) a studenti KVK, kteří společně připravili audiovizuální show v experimentálním prostoru klubu Mumie.

Praktickou část umělecko-integračního festivalu slavnostně uzavře vernisáž fotografií z projektu, která proběhne v úterý 10.5 v 17 hodin v galerii Koridor.

Odborná veřejnost z oblasti výtvarné pedagogiky a tělesné výchovy se sejde v září na celostátní konferenci o výtvarném vzdělávání a tělesné kultuře.

Celá akce bude probíhat v rámci „Dnů vědy a umění“ na pedagogické fakultě ústecké univerzity.

Autor článku