Hledejme cesty z finanční negramotnosti dospělých

25.10.2011 | , VŠE
STUDENT


Podle šetření Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) z května letošního roku se finanční negramotnost obyvatel ČR pohybuje v rozmezí 56 až 65 %.

Hledat cesty, jak z této situace ven, a pokusit se najít recept na to jak zvýšit finanční vzdělanost dospělé české populace, je cílem konference s názvem Jak správně finančně vzdělávat dospělé pořádané Vysokou školou ekonomickou v Praze, Fakultou financí a účetnictví. Konference se koná 25. listopadu 2011. Záštitu převzalo Ministerstvo financí České republiky, partnerem je Česká národní banka a akce se koná za finanční podpory Citi Foundation. Zájemci se mohou již nyní registrovat na webové stránce www.finance-edu.cz, kde také získají další informace.

Finanční vzdělávání dospělých je dosud neprávem opomíjenou oblastí, kde přetrvává značný informační deficit. A kde zároveň, i v důsledku ekonomické krize, narůstá riziko ohrožení finančního zdraví českých domácností. To je špatnou zprávou nejen pro sociální situaci v zemi, ale také pro státní rozpočet. Právě z tohoto důvodu se Vysoká škola ekonomická, společně s partnery, rozhodla zorganizovat odbornou konferenci, která se zaměřuje právě na finanční vzdělávání dospělých,“ sdělil Petr Dvořák, děkan Fakulty financí a účetnictví na VŠE v Praze.

Konference je ojedinělou příležitostí pro otevřenou diskuzi mezi zástupci státu, neziskového sektoru i komerčních subjektů. O atraktivitu konference by se měly mimo jiné postarat prezentace úspěšných případových studií finančně vzdělávacích projektů jak v České republice, tak ve světě. Ty představí například Swati Patel, Community Development EMEA Citi. Pozitivní i negativní zkušenosti s finančním vzděláváním v zemích OECD bude prezentovat Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec ČR při OECD. Odbornou garanci a aktivní účast, jak při hlavních prezentacích, tak při odpoledních workshopech přislíbili též ing. Dušan Hradil, vedoucí oddělení Analýzy finančního trhu, Ministerstva financí ČR, a Ing. Eva Zamrazilová, CSc., členka bankovní rady ČNB.

Exkluzívně budou na konferenci zveřejněny výsledky kvalitativního průzkumu realizovaného společností STEM/MARK. Výzkumné šetření probíhá v současné době mezi zástupci subjektů zabývajících se finančním vzděláváním dospělých. Jeho cílem je vyhodnotit dosavadní zkušenosti těchto subjektů s finančním vzděláváním a jejich názory na to jakým způsobem by finanční vzdělávání dospělých mělo být do budoucnosti řešeno. „Soustředili jsme se na šetření, které přinese poznatky z organizací, které se finančním vzděláváním zabývají a dokážou identifikovat, jaké projekty ve finančním vzdělávání fungují a kde jsou naopak bariéry pro rychlejší odstranění finanční negramotnosti,“ doplňuje Branislav Cehlárik, manažer pro vnější vztahy Citibank pro Českou republiku a Slovensko.

Živá diskuse se očekává ve třech odpoledních workshopech s podtituly: Finanční vzdělávání na neekonomických vysokých školách; Role bank při zvyšování finanční gramotnosti klientů – povinnost, marketing anebo udržitelnost?; Gramotná regulace nebo regulace gramotnosti?

Účast na konferenci je zdarma, je však nutné se zaregistrovat na stránkách www.finance-edu.cz. Zde zájemci získají i další informace a program konference. Konferenci bude moderovat Martin Veselovský – redaktor České televize a ČRo 1 - Radiožurnálu.

Mediálními partnery konference jsou: Bankovnipoplatky.com, ČRo 1 – Radiožurnál, Hospodářské noviny, Finance.cz, Finanční noviny.cz a Měšec.cz.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT