Přijďte se setkat s vědou během Noci univerzit na ČVUT

23.02.2012 | , ČVUT
STUDENT


Dne 28. února od 16.00 do 22.00 hod. se uskuteční na Fakultě stavební Českého vysokého učení technického v Praze (Thákurova 7, Praha 6) Noc univerzit. Je společnou akcí tří vysokých škol Prahy 6 a kromě ČVUT se do ní zapojí i Vysoká škola chemicko-technologická v Praze a Česká zemědělská univerzita v Praze. Noc univerzit je součástí Týdne neklidu, který je protestní akcí proti reformě vysokých škol a začne 27. února.

Během Noci univerzit chceme ukázat krásu vědy, rozmanitost studijních programů na vysokých školách a přínos vysokých škol pro společnost. Na ČVUT bude k vidění řada zajímavých exponátů, interaktivních ukázek vědy a techniky a přehlídka výzkumných projektů. Oslovili jsme také několik vědeckých kapacit ze všech zúčastněných vysokých škol, aby přišly pro veřejnost prezentovat svou vědeckou práci zaměřenou právě k praxi,“ řekl Ing. Petr Máca, místopředseda Akademického senátu ČVUT v Praze.

Mezi exponáty, které budou k vidění za ČVUT, zájemci najdou například Stirlingův motor, ukázku laminárního proudění ve válcové mezeře, pokus zobrazující vibrační vlny, moderní asistenční systém pro seniory Senior inspect, resuscitační model plic, open source 3D tiskárnu, odvalovací miniturbínu, bezpečnou fotbalovou branku vyvinutou odborníky z ČVUT, snowboard upravený pro speciální měření, trubní oddělovací komoru a mnoho dalších. Během odpoledne a večera bude možné také nahlédnout do unikátní vodohospodářské laboratoře Fakulty stavební ČVUT. Z prezentací se návštěvníci mohou těšit na Ing. Jana Tilingera z Fakulty stavební ČVUT, který realizoval projekt Sluneční školy v indickém Himálaji nebo na zástupce týmu Fakulty architektury ČVUT, kteří se se svým „slunečním domem“ probojovali mezi 20 finalistů světové studentské architektonické soutěže Solar Decathlon 2013.

 

VŠCHT Praha představí stánek se zajímavými chemickými pokusy pro pobavení i poučení. Ukáží několik z mnoha tváří moderní chemie: chemii hořící, ale i ledovou, návštěvníky zaujme jistě také chemie barevná a voňavá. Nebude chybět ani výborná zmrzlina vyrobená před zraky diváků z nefalšované smetany a nad hlavami všech se budou vznášet bubliny naplněné plyny. Za pomoci hélia se hlas obra dokáže změnit ve vysoký hlas třeba trpaslíka – i to si budou moci návštěvníci vyzkoušet. „Z nabídky přednášek vybíráme například doc. Františka Štěpánka, který jako jediný v České republice získal grant od ERC (European Research Council). Představí své chemické roboty (projekt Chobotix) – syntéza chemických robotů, tj. mikroskopických částic se schopností autonomního pohybu v kapalném prostředí a selektivní látkové výměny s okolím. Profesor Oldřich Lapčík se zeptá jako v pohádce „Co je na světě nejsladší?“ a sám si samozřejmě odpoví.

"Docentka Jana Punčochářová slíbila zajímavou přednášku o jedech a možnostech jejich využití pro blaho člověka“, uvádí Ing. Milan Bittner, místopředseda Akademického senátu VŠCHT Praha. Tím samozřejmě nabídka nekončí, VŠCHT slibuje ještě celou řadu velmi zajímavých prezentací.

Česká zemědělská univerzita představí na Noci univerzit rozmanitost vědních oborů všech svých fakult a vědeckých institutů. Přední vědci univerzity seznámí účastníky například s nároky ekologického výzkumu v praxi, který ovšem nepostrádá nadhled, důvtip, intuici a zručnost (Fakulta životního prostředí); poukáží na velmi zajímavý jev, jak vnímá zvěř geomagnetizmus; nechají zájemce vyzkoušet rozkládací křeslo z lepených ohýbaných lamel, které designovali sami studenti a obdrželi za něj 3. místo v mezinárodní soutěži Studentské projekty 2010 (Fakulta lesnická a dřevařská); dají nahlédnout pod pokličku unikátního projektu Derbianus, jehož cílem je záchrana kriticky ohrožené antilopy Derbyho v Senegalu (Institut tropů a subtropů); poskytnou aktuální informace o měření geolokační hry Foursquare (Provozně ekonomická fakulta); předvedou oceněné inovace jako například Plantograf V09 pro měření rozložení tlaku (Technická fakulta); představí ukázky oceněných projektových návrhů zahradních architektů včetně 3D modelů a milovníci zvířat se mohou těšit na výsledky práce Centra pro výzkum chování psů a vynikající ukázku dovedností jejich čtyřnohých svěřenců (Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů).

Program přednášek, výstavy exponátů a praktické ukázky doplní svým vystoupením trubači na lesní roh a vábiči zvěře. Návštěvníci si tak mohou doslova osahat vědu všemi smysly a odnést si domů na ochutnávku produkty z univerzitního pivovaru Suchdolský Jeník nebo vinných sklepů školního Vinařského střediska v Chloumku u Mělníka.

Vstup na akci je zdarma a všichni jsou vítáni včetně dětí, pro které je připravena speciální poznávací aktivita.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT