Plzeňská práva II. – nový zvrat

12.03.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Kauza plzeňské Právnické fakulty, nedávno zmiňovaná na našich stránkách, v minulém týdnu nabrala nečekané obrátky. Ministr školství Dobeš vymyslel kličku, kterou se rozhodl studentům v Plzni pomoci dokončit studium na jejich alma mater.

Po tom, co Akreditační komise uveřejnila své stanovisko, všechny současné studenty práv Západočeské univerzity zamrazilo, naplnily se jejich nejhorší obavy. Právnické fakultě Akreditační komise neudělila akreditaci na následující roky pro magisterské studium, což je pro fakultu, která v minulosti přišla i o akreditaci k udělování titulu JUDr., likvidační. Studenti ani děkan se však nehodlali s verdiktem smířit a podnikli příslušé kroky k záchraně fakulty.

Nezáviděníhodná situace plzeňských studentů

S touto nepříjemnou situací vyvstal však problém mnohem závažnější – co se čtrnácti sty studenty, kteří nebudou mít svá studia kde dokončit? Po dlouhých dohadech se spekulovalo, že jako nejschůdnější varianta se jeví vytvořit z plzeňských práv pobočku pražské Právnické fakulty. Vzhledem ke kapacitě budov a odlišnostem ve studijních plánech by totiž nebylo možné studenty jenom tak přesunout na zbývající tři právnické fakulty v republice. Praha by při eventuelních přesunech byla schopna zajistit místa přibližně pro dva ročníky. To se ale nezdá především pražským studentům – podmínky k přijetí na Právnickou fakultu UK jsou totiž výrazně těžší a ti, kdo řízením prošli, by se neradi smířili s tím, že sdílí svou školu i s plzeňskými. Pokud by ale situace nastala, nebylo by přirozeně zbytí a všichni by museli dát prostor toleranci.

Řešení přineslo ministerstvo

Ministr školství Dobeš se rozhodl, že studenty nenechá napospas jejich smutnému osudu. Vymyslel kličku, jíž vlastně obešel stanovisko Akreditační komise. V něm bylo uvedeno, že ačkoli nebyla fakultě prodloužena akreditace na další akademický rok, bude alespoň prodloužena tak, aby studenti v posledním ročníku mohli v klidu absolvovat státnice, tedy do konce akademického roku 2011/2012. Tohoto „prodloužení“do konce letního semestru využil ministr a rozhodl se, že sám přidá akreditaci až do konce roku 2016, aby stihli bez problémů vystudovat všichni, kdo fakultu doposud navštěvují.

Ministr školství se dočkal uznání - konečně

Tímto odvážným krokem si Dobeš vysloužil díky, vděk a potlesk plzeňských studentů, méně však jásá Akreditační komise. Ta si vysvětluje jeho konání pouze jako snahu zavděčit se studentsvu, či spíše jeho části, po Týdnu neklidu a všeobecné kritice, která se poslední měsíce snáší na jeho hlavu. Předsedkyně Komise Dvořáková jeho postup navíc považuje za mocenský zásah do akademických svobod vysokých škol. Sama upozorňujě, že akreditace škole nebyla záměrně odebrána hned na počátku, kdy se problémy na fakultě provalily, ale byl jí dán prostor pro nápravu, která nenastala. O zákonnosti zásahu Dobeše nyní rozhodne soud.

Samotné popotahování, které propuklo před několika lety, nesvědčí jak fakultě, tak ani Západočeské univerzitě, pro její vedení je nyní tedy prioritou ukončit tři roky trvající aféru.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT