Roboti z ČVUT se přijedou pobavit na Sázavafest

26.07.2012 | , ČVUT
STUDENT


České vysoké učení technické v Praze patří jako jediná vysoká škola mezi partnery letošního Sázavafestu. Jedním ze zajímavých doprovodných programů festivalu bude takzvaná Tech zóna ČVUT s interaktivními ukázkami vědy a techniky.

ČVUT se ve dnech 2. až 4. srpna bude prezentovat v Benešově široké veřejnosti v takzvané Tech zóně, která má návštěvníkům festivalu ukázat, že věda a technika je pro život nesmírně důležitá a že není až tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Dokonce může být i zábavná. S mottem programu „Věda a technika všemi smysly“ si návštěvníci Tech zóny budou moci prohlédnout a vyzkoušet zajímavé interaktivní exponáty z různých pracovišť ČVUT.

Zájemci si budou moci vyzkoušet, zda umí lhát a vyzrají nad Detektorem lži. Prohlédnout si bude možné medicínské modely a díky Resuscitačnímu modelu pro nácvik první pomoci zjistíte, zda by se vám podařilo zachránit lidský život. Nebude chybět velmi oblíbené maskování nejrůznějších zranění, od řezné rány až po střep v ruce. To vše bude předvádět Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT, takže návštěvníci festivalu se opravdu mají, na co těšit.

Fakulta dopravní ČVUT přiveze svůj velký Vozidlový simulátor, který je určen pro simulaci jízdy osobním vozidlem v podmínkách napodobujících reálné podmínky na silnicích. V současné době se nejkvalitnější vozidlové simulátory považují nejen za efektivní nástroj pro výcvik řidičů běžných a specializovaných vozidel, ale také za nástroj k provádění různých výzkumných činností, kterými se zabývá i Fakulta dopravní ČVUT. Nebude chybět ani ukázka ekologického elektrického skútru.

Všechny návštěvníky Tech zóny určitě zaujme a pobaví robot Asterix a Lego roboti, které představí Fakulta elektrotechnická ČVUT. Seznámíte se tak s robotem Škorpión, který dokáže zaútočit ocasem, pokud je něco blíž než šest metrů. Další Legorobot vám během několika minut složí Rubikovu kostku, jiný najde díru na dráze, přes kterou položí mobilní most. Robot Ballbot dokáže balancovat na míčku s využitím dvou gyroskopických senzorů.

Fakulta stavební si připravila vyřezávání různých tvarů a modelů z polystyrenu.

Kdo si neumí představit, jak vypadá a tiskne 3D open source tiskárna, kterou mimo jiné vyvinuli na Fakultě informačních technologií ČVUT, ten si ji v Tech zóně bude moci prohlédnout, vyzkoušet a dozvědět se, na jakých principech pracuje. Nejmladší fakulta ČVUT také přiveze čtyřkolového Robota FIT postaveného na podvozku M0B03 se čtyřmi motory.

Odborníci z Fakulty strojní ČVUT seznámí návštěvníky s Bezpečnou fotbalovou brankou, kterou nelze převrátit. Na ČVUT byla totiž vyvinuta metodika pro hodnocení míry bezpečnosti branky a díky tomu se v současnosti předchází smrtelným úrazům, ke kterým v minulých letech docházelo. Zajímavostí bude i Nekývající jeřáb, což je funkční model jeřábu s možností potlačení kývání břemena nebo Laserový skenovací vibrometr, na kterém se určují vibrační vlastnosti vzorků, například snowboardů. Tým z Fakulty strojní ČVUT bude také předvádět historické exponáty, jako Oldhamovu spojku, Wanklův motor, Zubové čerpadlo, Diferenciál a HexaSphere. Zajímavé bude    i robotické rameno a různé implantáty nebo Plantograf V05, což je přenosný měřící systém, který vyšetřuje rozložení tlaku na ploskách chodidel. Otestovaný návštěvník si bude moci, kromě zevrubné diagnózy, odnést i vytištěný graf a dostane doporučení na vhodný typ obuvi.

Pro všechny návštěvníky Tech zóny ČVUT bude připraveno i příjemné chill out posezení, kde budou k dispozici různé hlavolamy, fyzikální hrátky z Fakulty jaderné      a fyzikálně inženýrské ČVUT, taneční koberce a herní Wii konzole, kterou lze se speciálními aplikacemi použít i k diagnostice poruch rovnováhy a stability těla. Dále budou připraveny ukázky žonglování a svou šikovnost si budete moci přímo vyzkoušet při žonglovacích workshopech. Nebude chybět ani prodejní stánek s praktickými věcmi s brandem ČVUT, které se účastníkům festivalu mohou hodit, například  pláštěnky, mikiny, baterky, podsedáky, hřejivé deky apod.

Atraktivní bude speciální program pro děti nazvaný Malý inženýr. Děti si budou moci pohrát s elektrostavebnicemi Merkur, Newtonovou kolébkou, Vřetenovým generátorem nebo se seznámit se slavnými vynálezci prostřednictvím hry. Chybět nebude 3D model lidského těla, technické kreslení ani modelování s inteligentní plastelínou.

Nad celou expozicí bude plout vzduchem žralok ČVUT naplněný héliem.

ČVUT se touto neobvyklou a atraktivní formou představí široké veřejnosti a všem generacím návštěvníků již 12. ročníku Sázavafestu. Partneři, kteří dopomohli k sestavení interaktivní expozice jsou: skupina ČEZ, AV Media a Tili Czech Republic.

Autor článku