MU podala žalobu kvůli rozhodnutí ÚOHS

30.07.2012 | , Masarykova univerzita
STUDENT


Proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ve kterém uložil Masarykově univerzitě pokutu za postup při výběru zhotovitele projektové dokumentace pro investiční akce v areálu kampusu, se bude univerzita bránit soudní cestou. Rektor Masarykovy univerzity dnes podal žalobu na rozhodnutí předsedy ÚOHS ke Krajskému soudu v Brně poté, co byly vyčerpány všechny ostatní zákonné možnosti.

Stát nás svojí neochotou či neschopností zajistit dostatečné veřejné financování rozvoje univerzit postavil před úkol, abychom získali prostředky na nezbytnou infrastrukturu pro výuku a výzkum z evropských fondů, a nahradili tak nedostatek národních veřejných zdrojů. Z univerzit se tak stali developeři se zodpovědností za stamilionové investice realizované za zbytečně komplikovaných podmínek. Postup ÚOHS nám ale neumožňuje, abychom zodpovědně vybrali firmy, které budou tyto obrovské projekty realizovat. Situace, kdy jsme za snahu o zodpovědný přístup sankcionováni, je neúnosná,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Antimonopolní úřad uložil Masarykově univerzitě pokutu ve výši 300 tisíc korun za podmínky veřejné zakázky z roku 2009 na zhotovitele projektové dokumentace pro stavbu nových pavilonů v Univerzitním kampusu Bohunice. Úřadu se nelíbil zejména požadavek na prokázání zkušenosti s nejméně dvěma veřejnými zakázkami obdobného charakteru.

Vedení univerzity trvá na tom, že veřejná zakázka nebyla diskriminační. Zájem o účast ve výběrovém řízení projevilo celkem devět firem, které požádaly o zadávací dokumentaci. „Podmínky odpovídaly náročnosti, výši plánované investice a našim předchozím zkušenostem s výstavbou univerzitního kampusu. Není vinou univerzity, že se do výběrového řízení nakonec přihlásil jen jeden uchazeč. Na trhu se pohybuje velké množství subjektů, jež splňují námi stanovené podmínky,“ zdůraznil rektor Mikuláš Bek. Tuto skutečnost univerzita doložila v předchozím důkazním řízení, ÚOHS to ale nezohlednil.

Pokutovaná veřejná zakázka se týkala projektové dokumentace pro stavbu pavilonů financovaných z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Podnět k antimonopolnímu úřadu podalo ministerstvo školství jako řídicí orgán operačního programu. Vyhlášení veřejné zakázky přitom v souladu s pravidly ještě před jejím vypsáním zkontrolovalo a schválilo právě ministerstvo školství a žádná pochybení neshledalo. Teprve poté, co byla soutěž vypsána, přijalo ministerstvo na doporučení Evropské komise rozhodnutí zrušit všechna výběrová řízení, do nichž se přihlásí pouze jeden uchazeč. Chování státu v této kauze považuje proto vedení univerzity za nepochopitelné. „Ochranu ze strany státu si zaslouží nejen hospodářská soutěž, ale stejně tak veřejné univerzity zřizované samotným státem, jež podstupují důsledkem špatného nastavení financování investic neúměrná rizika,“ dodal rektor Bek.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT