Letní škola slovanských studií vstoupila do své druhé poloviny

15.08.2012 | , Univerzita Karlova
STUDENT


Letní škola slovanských studií v pondělí zahájila svoji druhou polovinu. Studenti z 35 zemí se každé všední ráno dopravují na Filozofickou fakultu UK na náměstí Jana Palacha, kde se účastní intenzivního kurzu českého jazyka, jenž trvá pět vyučovacích hodin.

Pro středně pokročilé a pokročilé účastníky jsou připraveny specializované semináře a přednášky z českých reálií, české literatury a kultury a konverzační semináře. Témata se každoročně obměňují, neboť se předem počítá s tím, že účastníci školy se do Prahy vrátí i vícekrát. Mimořádnému zájmu se těšila i nabídka fonetických cvičení v odpoledních hodinách. Letos probíhá 56. ročník Letní školy slovanských studií. Jeho zahájení se uskutečnilo 28. července ve Velké aule Karolina. Účastníci byli uvítáni mimo jiné koncertem Stamicova kvarteta; v přátelské atmosféře proběhlo tradiční přijetí účastníků u primátora hl. m. Prahy na Staroměstské radnici. Studenti nejvyšších kurzů využili jedinečné příležitosti a prohlédli si Kramářovu vilu, sídlo předsedy vlády České republiky.

O Letní škole slovanských studií čtěte také na : http://iforum.cuni.cz/IFORUM- 13276.html

Součástí výuky na Letní škole slovanských studií jsou i přednáškové cykly, v jejichž rámci vystupují přední osobnosti české vědy. Mimořádný ohlas vyvolaly přednášky profesorky Jaroslavy Janáčkové, která se věnovala recepci Babičky Boženy Němcové, profesora Václava Pavlíčka, jeho přednáška byla věnována majetkovým restitucím církevního majetku v České republice, či prorektora Univerzity Karlovy profesora Stanislava Štěcha, který studenty seznámil s aktuálními otázkami českého vysokého školství.

Ve volném čase si účastníci mohou vybírat z nabídky zajímavých výletů, společenských akcí a dalších událostí, které pro ně připravují organizátoři Letní školy. Kdo se chtěl o Praze a České republice dozvědět ještě více, mohl vyrazit na komentovanou procházku třeba na Petřín či kolem pražských divadelních scén nebo se zúčastnit některého z fakultativních víkendových výletů do Ratibořic a Babiččina údolí či do husitského Tábora, studenti navštívili Smetanovu myslivnu v Jabkenicích a Hrabalovo muzeum v Nymburce, dobyli středověké hrady Točník a Žebrák nebo se vydali po stopách praotce Čecha a vystoupali na horu Říp.

Letní škola slovanských studií bude zakončena slavnostním předáním diplomů 23. srpna v 15.00 hod. opět v Karolinu.

Autor článku