Ústav soudního lékařství zavedl kvůli závadnému alkoholu permanentní službu

14.09.2012 | , Masarykova univerzita
STUDENT


Čtyřiadvacetihodinovou službu zřídil kvůli závadnému alkoholu, jehož konzumace již způsobila několik úmrtí obyvatel, Ústav soudního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u sv. Anny. Pracovníci ústavu jsou tak schopni kdykoliv, v jakoukoliv denní i noční dobu, ve vzorku libovolné tělní tekutiny během několika málo desítek minut odhalit přítomnost toxického metylalkoholu.

„Standardně provádíme analýzy vzorků během pracovní doby a mimo ni je pro akutní případy podezření na jakoukoliv otravu v pohotovosti na telefonu toxikolog. Vzhledem k rostoucímu počtu případů, jsme se rozhodli zajistit permanentní službu jeho fyzickou přítomností po celých 24 hodin,“ upřesnil přednosta Ústavu soudního lékařství Miroslav Hirt.

Pro analýzu vzorků tělních tekutin se využívá vysoce spolehlivá metoda tzv. plynové chromatografie. Hirt nepřepokládá, že by se na Ústav soudního lékařství obraceli sami pacienti, protože je analýzu potřeba dělat nejlépe ze vzorku krve, kterou si dotyčný člověk musí nechat odebrat. Možnost využijí zejména lékaři z nemocnic, kteří pacienty s podezřením na otravu ošetřují.

Obyvatelé Jihomoravského kraje si ale mohou zdarma nechat otestovat vzorky lihovin, u kterých mají podezření na přítomnost nebezpečných látek. Na Masarykově univerzitě toto testování provádí Loschmidtovy laboratoře Přírodovědecké fakulty MU v Univerzitním kampusu Bohunice, Kamenice 5, pavilon A13, tel: 723 353 975.

Bezplatné testování na vybraných pracovištích zajištuje Jihomoravský kraj při dodržení následujících podmínek:

  • před předáním vzorku je nutno se nejprve s daným pracovištěm spojit;
  • služba je bezplatně poskytována pouze obyvatelům s trvalým pobytem na území Jihomoravského kraje;
  • test bude proveden na základní normy škodlivosti lihovin a destilátů na zdraví člověka;
  • služba není bezplatně poskytována podnikatelům;
  • každý žadatel musí vyplnit a podepsat písemný souhlas ke zpracování a použití osobních údajů, v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů (přílohou dopisu);
  • s každým žadatelem musí být vyplněn formulář (přílohou dopisu), kde na základě předloženého občanského průkazu bude zaznamenáno jméno, příjmení, titul, adresa trvalého bydliště a dále telefonický kontakt;
  • udělení souhlasu, že výsledky testu, v případě nálezu metylalkoholu či jiné škodlivé látky ve vyšší než přípustné koncentraci, budou okamžitě předány orgánům činným v trestním řízení (Policie ČR, Celní správa).

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT