Pátý ročník Noci vědců na UTB bude slavit ohnivou show

21.09.2012 | , Univerzita Tomáše Bati
STUDENT


Pátý ročník vědecko-populární akce Noc vědců opět proběhne na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Letošní termín je stanoven na 28. září 2012 od 16:00 hodin v prostorách budovy Fakulty aplikované informatiky na Jižních Svazích.

Akci pořádá UTB ve spolupráci s Námořnickou Unií o.s. Národním koordinátorem celé akce je již tradičně plzeňské science center Techmania. Akce se i v letošním roce koná pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Partnerem je také Zastoupení Evropské komise v ČR a síť středisek Europe Direct.

Noc vědců má za úkol ukázat vědce jako normální lidi a nejen jako podivíny v bílých pláštích. Proto vědecko-výzkumní pracovníci prezentují svoji práci ostatním lidem formou zajímavých pokusů, zábavných přednášek nebo kulturních vystoupení. Akce se koná na mnoha místech nejen v České republice, ale také v ostatních evropských zemích,“ uvádí za organizátory Ing. Dušan Fojtů, Ph.D.

Návštěvníci zlínské Noci vědců se mohou těšit například na vědecko-zábavné přednášky na téma „Velká Morava“ nebo „Absence švestek v čínské kultuře“; budou si také moci vyzkoušet řadu zajímavých pokusů jako výrobu vesmírné hmoty, astronomická a mikroskopická pozorování, 3D tiskárnu a mnoho dalších.

Jelikož se každého ročníku zúčastňuje čím dál větší počet dětí, organizátoři přichystali Evropský dětský koutek s celou řadou soutěží a klaunem. Proběhne také šachový turnaj, vystoupení folkového souboru Yamaha nebo další z magických vystoupení kouzelníka Šeklina (studenta Fakulty technologické UTB). „Kulturní část akce zahrne výstavu obrazů, fotografií a dalších děl z tvorby vědeckých pracovníků a ukázky renesanční a barokní hudby. Vrcholem celého zábavně-vědeckého večera bude ohnivá fakírská show předvedená skupinou historického šermu Memento Mori,“ říká Dušan Fojtů.

Celá akce, kterou bude provázet televizní moderátor Petr Suchoň, je určena pro širokou veřejnost a vstup na ni je zcela zdarma. O hudební doprovod se postará zlínské big-bandové těleso Avion Swing Band. Po ukončení akce bude následovat after party v přilehlém studentském klubu Bamboo.

Více informací naleznete na http://nocvedcu.utb.cz nebo na www.noc-vedcu.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT