MU vytvořila tým odborníků na problematiku ukládání jaderného odpadu

03.10.2012 | , Masarykova univerzita
STUDENT


Dlouhodobě nevyřešený problém, kde vybudovat trvalé úložiště vyhořelého jaderného odpadu, přiměl odborníky z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity k sestavení speciálního expertního týmu. Ten funguje jako součást projektu ReWaNuSa a orientuje se na ukládání radioaktivních odpadů a jadernou bezpečnost v České republice.

Vědecký tým se zaměřuje na dvě oblasti bádání, které reprezentují dvě skupiny odborníků. „V jedné se zabýváme výzkumem horninového prostředí pro podzemní ukládání látek a odpadů a ve druhé dlouhodobou seizmickou stabilitou vybraných lokalit České republiky,“ uvedl profesor Milan Novák, který má celý projekt na starost. Vede i jednu ze skupin, konkrétně tu, která řeší, jakými látkami by se palivo v úložišti mělo obklopit, aby nedocházelo k úniku radioaktivity. Existují totiž látky, například takzvané bentonity, které umí radioaktivitu pohlcovat.

Druhá skupina se zaměřuje na hodnocení vybraných lokalit z hlediska jejich odolnosti vůči otřesům. „V jaderném palivu probíhají procesy, které mají ještě za sto tisíc let takovou intenzitu, že je potřeba izolovat ho od biosféry. A protože se k tomu přistupuje velmi opatrně, pracuje se s předpokladem, že úložiště musí vydržet milion let,“ sdělil Jan Švancara, vedoucí Ústavu fyziky Země Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Jeho pracovníci už mimo jiné asi dvacet let monitorují stabilitu prostředí okolo jaderné elektrárny Temelín.

Expertní tým vznikl částečně i jako reakce na současnou situaci v České republice. „Řada zahraničních pracovišť je s bádáním v tomto oboru mnohem dál, proto se snažíme jejich zkušenosti nabírat - například formou výjezdů a stáží či zapojením zahraničních expertů. Věnujeme se však také vlastnímu laboratornímu a terénnímu výzkumu,“ popsal koordinátor projektu Martin Kopecký.

Projektu ReWaNuSa podporuje částkou více než 30 milionů korun Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost financovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Autor článku