Studenti vyvinuli knihovnickou aplikaci pro chytré telefony

02.01.2013 | , Masarykova univerzita
STUDENT


Studenti Fakulty informatiky Masarykovy univerzity vytvořili ojedinělou aplikaci pro chytré mobilní telefony. Umožňuje přístup do elektronických katalogů všech knihoven na univerzitě a nabízí uživatelům prvky internetových sociálních sítí. Aplikace nazvaná SmartLib je ke stažení od 21. prosince pro každého zdarma.

SmartLib umožňuje vyhledávat knihy v databázi univerzitního katalogu Aleph, obsahuje možnost knihy hodnotit, psát k nim recenze, vytvářet si jejich seznamy podle oblíbenosti a řadu dalších funkcí. Aplikace je napojena na službu Google Books, která nabízí vzdálený přístup k celým textům knih nebo aspoň k jejich částem.

Vytvořili jsme také funkci, díky které je možné přijít například ke knize v knihkupectví, nasnímat si její kód ISBN a hned díky aplikaci zjistit, jestli je kniha dostupná v univerzitním katalogu,“ doplňuje hlavní autor aplikace Jonáš Ševčík, který je doktorandem na fakultě informatiky. Působí v laboratoři LaSArIS, jež se zabývá softwarovou architekturou.

Výsledná aplikace je dílem pěti studentů, kteří ji vyvíjeli téměř dva roky. Momentálně je dostupná pro mobilní platformy Google Android a Windows Phone. Na verzi pro Apple iOS se ještě pracuje.

Na SmartLibu jsem začal pracovat v rámci své diplomové práce. Ambice byla původně větší. Mělo jít o aplikaci, která dokáže člověka v knihovně dovést přímo ke správnému regálu a k vybrané knize. Technologie v mobilních telefonech na to ale zatím nestačí,“ uvádí Ševčík. Se svými kolegy už ale pracuje na jiné podobné aplikaci. Bude vhodná pro každého, kdo se pohybuje po budovách Masarykovy univerzity. Měla by totiž umožnit snadnou navigaci po jejích učebnách, laboratořích a chodbách.

Více informací na: http://smartlib.eu/

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT