Myslete včas na svůj rozpočet na nový rok

29.01.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Rok 2013 sotva začal a pro většinu z nás je to příležitost k bilancování – nad kariérou, studijními výsledky, osobním životem, zdravím, nebo i financemi. Studentský rozpočet bývá často dost napnutý, a pokud člověk nešetří a neplánuje dopředu, mohou ho během roku čekat i různá nemilá překvapení. Zkuste tedy odhadnout své výdaje a příjmy dopředu a vždy počítejte s nějakou rezervou.

Zamyslete se nad uplynulým rokem

Dokážete odhadnout, kolik peněz jste za minulý rok utratili a vydělali? Je bilance pozitivní, vyrovnaná nebo negativní? Ve druhých dvou případech, obzvlášť v tom posledním, se hodí si dávat na poměr příjmů a výdajů větší pozor. Studentský život je v obou kategoriích obvykle méně předvídatelný než život zaměstnance, a tak je třeba na finance dávat tím větší pozor.

Pokud nedovedete odhadnout svou finanční bilanci za rok 2012, internetbankingové aplikace u mnohých poskytovatelů bankovních služeb umožňují si zobrazit grafický přehled příjmů a výdajů na účtu za zadané časové období, případně i typy výdajů. Pohyb financí na vašem účtu vám sice poskytne představu o tom, kolik za rok vyděláte a utratíte (alespoň pokud většina vašich příjmů přichází na účet a nikoli v hotovosti, podobně s výdaji), ale už vám neřekne, za co přesně jste utráceli – to můžete zjistit leda tak, že projdete výpisy a podíváte se, kam směřovaly platby kartou či převodem. Platby v hotovosti už ale nevysledujete, leda byste měli skutečně výbornou paměť nebo skladovali veškeré účtenky, což není s ohledem na přehlednost úplně ideální řešení.

Zapisujte si veškeré výdaje a příjmy

Proto je vhodné mít stále aktuální přehled, ne jen zjišťovat, jak to zřejmě bylo v minulém roce. Pokud chcete udržet svůj rozpočet vyrovnaný, nejlepší způsob pro začátek je monitorování veškerých svých výdajů i příjmů. Ideálně si zapisujte skutečně vše, i od těch úplně nejmenších výdajů; někdy se můžete divit, kolik se za rok nasčítá třeba ze svačin nebo pití. Pokud váš rozpočet bývá opravdu těsný a obáváte se, že nebudete mít k dispozici dost peněz ve chvíli, kdy je budete náhle potřebovat, poznamenávejte si i typy výdajů a zjistěte si, za jaké věci utratíte nejvíc a které výdaje by šly snížit. S výdaji typu „jídlo“, „kolej“ nebo „doprava“ pak můžete víceméně stabilně počítat každý měsíc, zbytné výdaje jako „restaurace“, „oblečení“ či „filmy“ se dají předem zhruba naplánovat do určité hranice, kterou si stanovíte nepřekročit.

Ti, kdo chtějí mít skutečně přesný přehled o vývoji svých příjmů a výdajů a jejich typů, si mohou údaje zapisovat do tabulky a udělat si v tabulkovém procesoru nebo speciálním statistickém programu jednoduché statistiky, kolik a za co utráceli a jak se jejich bilance po jednotlivých týdnech, měsících či letech vyvíjela.

I přímo ve škole si můžete přivydělat

Zjistili jste, že vaše výdaje převyšují příjmy a utrácíte dříve našetřené peníze, aniž byste šetřili nyní? Nebo odhadujete v tomto roce vyšší nutné výdaje než dříve, zatímco příjmy zřejmě zůstanou na podobné úrovni jako loni? Nemusíte si zoufat; i pokud nemáte čas na zaměstnání nebo stálou brigádu, můžete využít možnost si čas od času přivydělat přímo na škole, kde studujete. Mnohé fakulty na svých stránkách pro studenty nebo na nástěnkách zveřejňují aktuality týkající se i práce, například jednorázové výpomoci s administrativou, na fakultní akci, v knihovně či jinde. Stačí stránky a případně nástěnky průběžně sledovat a můžete narazit na dobré možnosti výdělku bez větší časové náročnosti. Sice si tak jednorázově zpravidla přijdete na několik set korun, málokdy více, ale i to může napnutému rozpočtu alespoň trochu ulevit.

Můžete se také poptat, zda různé katedry a týmy nehledají někoho na stálejší výpomoc – třídění formulářů, úklid v laboratoři, dohled nad počítačovými systémy, roznášení dotazníků a další v závislosti na zaměření vaší vysoké školy. Výhodou takové práce je jak to, že nemusíte dojíždět jinam než jen do školy, tak skutečnost, že blíže poznáte chod činností na VŠ a třeba i narazíte na zajímavé možnosti budoucího uplatnění již v kvalifikované práci v oboru.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT