Kde najít levné letenky nejen pro studenty?

11.04.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Všude dobře, tak proč sedět doma, říká Miroslav Polach, spolumajitel serveru zaměřeného na levné cestování nejen pro studenty. Nebojíte se s batohem na zádech cestovat po světě a jste ochotni zejména na úkor pohodlí vidět svět za velice nízké ceny? Pak si přečtěte náš dnešní rozhovor na téma levných letenek.

Málokdo z nás má to štěstí, že patří k tzv. „zlaté mládeži“ a cestuje pravidelně po Evropě a dalších částech světa bez přemýšlení nad financemi. Existují však studentské servery, kde si studenti navzájem radí a zprostředkovávají levné letenky pro každého, kdo projeví trochu zájmu a nepřijme první nabídku běžné cestovky. Jeden z nich se stal „terčem“ našeho interview.

Dobrý den pane Polachu. Jste spolumajitelem a provozovatelem serveru www.zaletsi.cz, zaměřeného na levné letenky. Mohl byste čtenářům říci, co Vás motivovalo k založení tohoto projektu?

Již od dětství jsem cestoval s rodiči každý rok k moři. Poté, co jsem se dostal na vysokou školu, přál jsem si navštívit Londýn, ovšem letenky jsem nejprve našel za cenu ve výši 5000,- Kč, což mi přišlo hodně na moje studentské finance. Určitou dobu jsem poté strávil hledáním na internetu a nakonec jsem si zajistil letenky za cenu ve výši 400,- Kč, avšak s jedním přestupem. Uvědomil jsem si, že se v mém případě nejedná pouze o ušetřené peníze, ale našel jsem si taktéž nový koníček. Od té doby jsem tomuto způsobu cestování doslova propadl. Postupem času se mně začínali ozývat přátelé a známí, že by taky chtěli někam letět za podobnou cenu, což nás s obdobně zaměřeným dlouholetým kamarádem přivedlo k nápadu založit si webové stránky s danou tématikou a zveřejňovat každý den akční letenky, které jsme tak či tak sami pro sebe každý den hledali.

Jste tedy orientováni především na levné a dostupné letenky pro studenty?

Naše stránky jsou určeny pro každého, kdo rád cestuje a je ochoten se vzdát pohodlí cestování s cestovní kanceláří výměnou za výrazně nižší cenu. Je možná pravdou, že takto dobrodružných povah je více mezi studenty, ale rozhodně se nepovažujeme pouze za studentský web. V poslední době jsme navštívili New York za cenu ve výši 1400,- Kč nebo Tokio za cenu ve výši 2000,- Kč, což jsou ceny, které musí být zajímavé pro každého. Kromě toho se na nás v poslední době obrátilo několik společností, kterým pomáháme optimalizovat jejich náklady na dopravu. Šetřit tedy rozhodně nechtějí pouze studenti.

Na jakém principu funguje zajištění těchto levných letenek, spolupracujete s většími subjekty?

My letenky přímo nevystavujeme, ale dáváme tipy na osvědčené prodejce, u kterých si je můžete takto výhodně zakoupit. Pokud si přes nás „proklikem“ koupíte letenku nebo ubytování, jsou spokojeni všichni. Vy letíte skoro zadarmo a prodejce z toho má určitou částku, o kterou se částečně musí podělit právě s námi. My díky tomu můžeme zaplatit provoz webu nebo soutěže o letenky, které pravidelně vyhlašujeme.

Poskytujete rovněž další služby v obdobné cenové hladině společně s prodejem letenek, např. ubytování?

Díky tomu, že velmi často sami cestujeme, tak kromě letenek dáváme tipy rovněž na ověřené levné ubytování, se kterým jsme byli spokojeni. Podařilo se nám uzavřít partnerství také se sítí autopůjčoven, díky čemuž si přes naše stránky můžete vyhledat i výhodné půjčení auta v cílové destinaci. Kromě toho u nás funguje bezplatná poradna s letenkami, takže pokud si nebudete vědět rady, stačí nám napsat do rubriky „Hledám letenku“ a my vám rádi zadarmo poradíme.

Mohou se na Vás zájemci obracet v případech, kdy mají zájem o komplexní vytvoření plánu cesty včetně ubytování?

Samozřejmě, přejeme si být naším zákazníkům co nejblíže, pořád je to pro nás především koníček. Rádi každému poradíme jak s letenkami, tak s ubytováním nebo již zmiňovaným půjčením auta přímo na letišti. Pokud nemáte velké zkušenosti s vyhledáváním nejen letenek, ale i autobusového nebo vlakového spojení, jsme schopni Vám v drtivé většině případů najít levnější řešení, než byste našli Vy sami. Na našich stránkách také doplňujeme komplexní informace o jednotlivých letištích, nejlevnější dopravě do centra apod., takže Vás návštěva zaletsi.cz může obohatit i v případě, že již máte letenku koupenou. Veškeré rady a doporučení pro cestovatele poskytujeme zdarma.

Pociťujete zvyšování zájmu o Váš druh služeb?

Jsme velmi rádi, že naše stránky navštěvuje více a více začínajících individuálních cestovatelů, kteří chtějí poradit nejenom s letenkami. Celkově se dá říct, že celosvětově zájem o podobný druh služeb výrazně roste s tím, jak se zvětšuje jazyková vybavenost. Věříme, že právě tento způsob cestování bude v dohledné době převažovat nad předraženým cestováním s cestovními kancelářemi.

Váš projekt tedy klade důraz především na cenu?

Dáváme důraz hlavně na cenu, která je pro nás alfou a omegou. Jsme přeci jen studenti. Nízká cena je ovšem někdy vykompenzovaná určitým nepohodlím, a to buď delším čekáním na návazný let, nebo dopravou na letiště v Německu či Polsku, odkud bývají velmi často levnější letenky než z českých letišť. I náročným cestovatelům, kteří trvají např. na odletu z Prahy, jsme schopni nalézt výhodou letenku podle jejich požadavků.

Můžete zmínit nějaký typický klientský požadavek cesty po evropských městech, včetně orientační ceny?

Velmi často dostáváme dotazy na klasické destinace Londýn, Paříž či Barcelonu. Ceny letenek se různí podle sezóny, ale pokud bychom se pokusili udělat příklad, tak zpáteční letenku do Londýna pořídíte za cenu kolem 1000,- Kč, do Paříže a do Barcelony začínají průměrné zpáteční letenky cenou od 1500,- Kč. Rovněž záleží, jak moc jste flexibilní. Velmi výjimečně se objeví letenky, které jsou velmi výrazně pod svou běžnou cenou viz již zmíněný New York nebo Tokio. Právě kvůli těmto akcím se především vyplatí naše stránky sledovat.


Řídíme se heslem „všude dobře, tak proč sedět doma“, takže pokud se nebojíte odletět bez cestovní kanceláře, mrkněte na www.zaletsi.cz, vyberte si některý z našich tipů a létejte stejně jako my po celém světě za pár korun.


Děkuji Vám za rozhovor,
Zbyněk Drobiš, Studentskefinance.cz

Autor článku

Zbyněk Drobiš  

Články ze sekce: STUDENT