Univerzita Palackého chystá největší vědecký jarmark na Moravě

07.06.2013 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Veletrh vědy a výzkumu, největší populárně-vědecká akce v regionu, letos opět nabídne dospělým i dětem pohled na vědu, jak ji neznáme. Na rozdíl od předchozích let, kdy se v olomouckých ulicích prezentovaly převážně přírodovědné obory, obsáhne letošní ročník všech osm fakult Univerzity Palackého. Veletrh vědy a výzkumu se koná 21. – 22. června v univerzitních prostorách a městských parcích a vstup na něj bude zdarma.

Univerzita nedělá z vědy vědu

Návštěvníci veletrhu budou mít možnost poznat prostřednictvím zábavných interaktivních experimentů, exponátů a soutěží rozličné aspekty každodenního využití vědy a jejích poznatků. Těšit se tak mohou na chemické pokusy pro nejmenší, fyziku v kuchyni, roboty, rýžování zlata, matematickou kavárnu nebo laserovou laboratoř. Humanitní obory pak zastoupí například Konfuciova akademie, výroba netradičních hudebních nástrojů nebo experimentální malba. „Důležité je představit se jako instituce, která dokáže komunikovat se svým okolím a není uzavřena jen pro studium nebo pro vědce, které může vnímat veřejnost jako podivíny,“ říká hlavní řešitel projektu Roman Kubínek a dodává: „Veletrh vědy a výzkumu na UP je pořádán v rámci projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny, jako jedna z jeho klíčových aktivit. Jak vyplývá z názvu projektu, chtěli bychom přesvědčit žáky, studenty a veřejnost, že na UP dokážeme řešit řadu zajímavých vědeckých problémů, které mají základy již ve výuce na školách.

Stánky v parcích i laboratořích

Pro všechny návštěvníky veletrhu, tedy hlavně děti a jejich rodiče, bude připravena také velká soutěž, kdy budou plnit na jednotlivých stanovištích úkoly, za něž získají razítka a na závěr drobnou odměnu. „Stačit bude jen si složit origami, spočítat pH půdy nebo si vyzkoušet sportovní vozíky pro handicapované. Chybět nebudou ani populární chemické a fyzikální pokusy, škola sebeobrany, nácvik laické resuscitace či simulace syrského uprchlického tábora a podmínek života v něm,“ vypočítává některé aktivity z bohatého programu Eva Jašková, koordinátorka veletrhu. Organizátoři plánují, že by se letos na veletrhu mělo objevit na šest desítek různých prezentačních stánků, a to nejen těch univerzitních, ale i ze středních škol z regionu. V duchu hesla projektu Neděláme z vědy vědu bude velká část stanovišť soustředěna do veřejných prostor – parků a přilehlých ulic. „Pro mě osobně bude nejpříjemnější pohled na mladé Debrujáry, což je spolek zvídavých dětí ze škol, které dokáží zaujmout svou bezprostředností a zapálením pro vše zajímavé a všemu chtějí přijít na kloub. Z této generace se rodí nejen naši studenti, ale později i významní vědci. Jsme rádi, že přijali naše pozvání,“ přemýšlí docent Kubínek.

Vše se bude točit kolem vody

Tématem letošního veletrhu, jenž se poprvé konal v roce 2001 ještě jako Chemický jarmark, je voda. „Vše se bude v červnu točit kolem vody, protože OSN vyhlásila rok 2013 mezinárodním rokem právě této životodárné tekutiny, která je navíc dobře uchopitelná napříč vědními obory. Voda je i ústředním motivem prvního čísla nového populárně-vědeckého časopisu FORTe, který při příležitosti veletrhu vydáváme a který je určen především žákům základních a středních škol,“ zdůvodňuje zaměření jarmarku Eva Jašková.

O tom, že se tisíce dětí a dospělých návštěvníků nebudou rozhodně nudit, svědčí i reakce dvanáctiletého Libora Housírka, který navštívil jarmark před rokem: „Vůbec jsem se tam nenudil a moc mě bavily všechny fyzikální pokusy. Nejvíce se mi líbila speciální vata, kterou jsem si dal na ruku, a když se opatrně zapálila, rychle shořela velkým plamenem a vůbec mě nepopálila. Ještě byl super lak na nehty, který pod UV lampou svítil."

Více o Veletrhu vědy a výzkumu: www.popup.upol.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT