Zahraniční studenti mají z českých vysokých škol největší zájem o studium Na Univerzitě Karlově

15.07.2013 | , Univerzita Karlova
STUDENT


Zahraniční studenti vysokých škol, kteří se rozhodnou v rámci programu Erasmus studovat v České republice, volí nejčastěji studium na Univerzitě Karlově v Praze. V akademickém roce 2011–2012 studovalo v rámci tohoto výměnného programu na 17 fakultách univerzity více než 1200 zahraničních studentů, což UK zařadilo na 11. místo mezi několika tisíci evropskými vysokými školami, na kterých se program Erasmus realizuje.

O studium na Univerzitě Karlově mají v rámci programu Erasmus největší zájem studenti z Německa, Francie, Španělska a Polska. Nejčastěji působí na Filosofické, Právnické a 1. lékařské fakultě a také na Fakultě sociálních věd. Největší zájem mají o studium jazyků, politologii, historii, ekonomické, právní, lékařské obory či geografii. Studenti Univerzity Karlovy nejčastěji studují ve Francii, Španělsku a také Velké Británii. Značnou oblibu mezi destinacemi též získávají skandinávské země.

Velmi nás těší vzrůstající zájem zahraničních studentů o naši univerzitu. Ať již jde o Erasmus nebo jiné výměnné programy. V roce 2012 počet zahraničních studentů na našich fakultách meziročně mírně stoupl, a to jak ve výměnných, tak v cizojazyčných studijních programech. Pevně věřím, že nabídka a kvalita našich studijních programů v dalších letech přiláká ještě více zahraničních studentů a staneme se pro ně jednou z nejzajímavějších evropských univerzit,“ uvedl profesor Jan Škrha, prorektor pro zahraniční styky Univerzity Karlovy.

V akademickém roce 2011 -­ 2012 vycestovalo v rámci Erasmu více než 7000 českých vysokoškoláků, na české univerzity pak přijelo studovat téměř 6000 studentů. Univerzita Karlova v tomto roce přijala v programu Erasmus více než 1200 zahraničních studentů, čímž si dlouhodobě udržuje první pozici v celonárodním podílu.

V akademickém roce 2011–2012 vycestovalo s Erasmem více než 250 tis. studentů a více než 46 tis. vyučujících. Čeští studenti měli největší zájem o studia na univerzitách v Německu, Francii, Španělsku a Velké Británii. Na českých vysokých školách pak nejvíce studovali Španělé, Francouzi, Turci, Poláci a Slováci.

Program Erasmus byl založen v roce 1987 a během uplynulých let s ním vycestovalo více než 3 miliony evropských studentů. Aktuálně se ho účastní univerzity z 33 evropských zemí.

Autor článku