Univerzita Karlova udělila po dvacáté prestižní bolzanovu cenu

19.12.2013 | , Univerzita Karlova
STUDENT


Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl dnes ocenil prestižní Bolzanovou cenou tři vybrané studentky. Oceněny byly práce o českém jazyce, výzkumu řas v oblasti Antarktidy a práce přinášející nové poznatky o obsedantně-kompulzivní poruše.

Bolzanova cena se uděluje studentům Univerzity Karlovy za mimořádně objevné práce s vynikajícím tvůrčím obsahem a zpravidla s interdisciplinárním tematickým přesahem.

V kategorii společenskovědní včetně teologických oborů obdržela cenu PhDr. Kateřina Rysová, Ph.D. za práci O slovosledu z komunikačního pohledu. Práce se zabývá popisem českého slovosledu kontextově nezapojených participantů. Sleduje, zda v povrchovém slovosledu existuje jejich základní pořadí. Zároveň se věnuje sledování faktorů, které slovosled ovlivňují.

V kategorii přírodovědné obdržela cenu Mgr. Kateřina Kopalová, Ph.D. za práci Taxonomy, ecology and biogeography of aquatic and limno-terrestrial diatoms (Bacillariophyta) in the Maritime Antarctic Region. Hlavním cílem této práce je taxonomická, ekologická a biogeografická charakteristika sladkovodních, limno-terestrických a mechy osídlujících společenstev řas rozsivek ze dvou ostrovů v oblasti Antarktidy.

V kategorii lékařské obdržela cenu PhDr. Jana Kopřivová, Ph.D. za práci s názvem Functional-imaging and electrophysiological correlates of obsessive-compulsive disorder and their potential use in neurofeedback intervention. Práce se zabývá obsedantně-kompulzivní poruchou, jež může vážně narušit kvalitu života a pracovní schopnosti. Bolzanova cena podporuje vědeckou výchovu a odbornou přípravu studentů Univerzity Karlovy již dvacet let. Soutěžní práce, které přihlašují sami studenti, posuzuje komise pro udělení ceny, jež je složena z členů jmenovaných rektorem. V letošním ročníku komise hodnotila více než 50 přihlášených prací. Ocenění získali spolu s diplomem i finanční odměnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT