Existuje studentova banka snů?

08.07.2014 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


A co stojí banka snů? Právě že nic! Anebo téměř nic. Že je platit prostě normální? Normální jak pro koho, ale ne pro toho, co umí spočítat jedna plus jedna, aneb jak se stát klientem banky, která nevybírá poplatky na všem, co si umane. A možné výhody i nevýhody s takovým účtem spojené? Existují. Jedno je však jisté… Nic není naprosto zdarma nebo bez naprosté námahy. Platí se třeba přizpůsobením. Nejenom penězi.

mBank? Fio? Zuno? Equa? Air Bank? A co dál?

V posledních letech se s bankami, které lákají na své výhodné účty (téměř) zdarma doslova natrhl pytel, nicméně můžeme očekávat naprosté roztržení tohoto nabídkového pytle? Vybírat si můžeme mezi stále se zvětšující konkurencí, už nás neláká pouze mBank , Fio nebo Air Bank. Co nám tedy tyto banky nabízí a proč začít uvažovat o změně?

Stará známá internetová mBank

Snad první banka v ČR, která nabídla před lety opravdu ojedinělé… Vedení účtu zdarma, několik výběrů z různých bankomatů zdarma (za určitých podmínek), platební kartu (VISA) také zdarma, stejně jako platební příkazy zdarma nebo okamžité platby mezi mBank účty. A to rozhodně není všechno. Tyto služby nabídla mBank díky svému online poslání s minimem poboček, pracovníků poboček i vlastních bankomatů. Co víc si přát, když tato nabídka nenáročnému klientovi stačí? Tak vždy by se něco našlo! Například vkládání hotovosti – nemožné, zahraniční platby – zpoplatněné, v případě problému volat zdarma na Mlinku – v praxi někdy problematické, při poruše čipu v platební kartě provést bezhotovostní operaci – nemožné! Můžete ale platit přes internet… A reklamace? Operátor Mlinky je schopen tvrdit, že když je karta zdarma, tak na co reklamace? Asi máte být rádi, že jste…

Tedy prosté doporučení - nespoléhat se pouze na prostředky z banky, ale mít svou železnou zásobu „po ruce“. Zjišťovat si práva a povinnosti. Konzultovat možnosti reklamace s dostatečně informovaným pracovníkem. Mlinku využívat zdarma na pobočce (kiosku) banky. Mít internet stále při sobě a to náležitě zabezpečený!

Fio…

Začínala jako záložna, dnes je bankou. Nabízí vedení účtu zdarma, příchozí a odchozí platby za určitých podmínek také zdarma (viz ceník banky), vklady na pokladně banky (provedené oprávněnou osobou) zdarma a pár výběrů z bankomatu zdarma. Kartu vydá na základě jednorázového poplatku, VISA vyjde levněji o pár desítek korun. Funguje podobně jako Mbank – na online bázi s několika pobočkami. Na nich Fio umožňuje vyřídit hotovostní operace.

Doporučení platné pro mBank platí též pro Fio i další banky uvedené níže!

Zuno

„By Raiffeisen Bank International“ uvede vás na stránkách. Že nejde o první nabídku internetového bankovnictví člověk zjistí, když si vzpomene na snahu Raiffeisenbank konkurovat nejen mBank před několika lety. V současnosti nabízí „Rajfka“ eKonto MINI, kde platíte hlavně za produkty a služby, které si sami zvolíte a jde o internetové bankovnictví. Tak ale zpět k tématu Zuno. S účtem Zuno za 0 Kč můžete zdarma obsluhovat svůj účet přes online banking a/nebo mobilní aplikaci. Získáte bezkontaktní kartu. A další služby jako např. vedení účtu, domací i zahraniční platby a až 50 vkladů… Účet si zařídíte klidně online a peníze převedete z jiné banky nebo složenkou. To se zdá být opravdu lákavé, ale jaké nabízí banka „ale“?

Equa

Zajímavé, jak Zuno i Equa ukazují na grafu ročních nákladů, že právě oni jsou ti „nuloví“ a tudíž nejlepší, je to úsměvné, ale upozorňující na fakt, že u banky prostě vše zadarmo neexistuje a je třeba pozorně číst dokumenty, než podepíšete smlouvu.

Equa není zcela zdarma, její účet zdarma obsahuje mnoho podmínek uvedených na jejich webu. Nicméně pro informovanost se pojďme seznámit aspoň s tím, že účtem zdarma banka odměňuje nové klienty v prvních 3 měsících, ale i nadále mohou mít účet zdarma, splní-li… Pokračování na stránkách Equa. Jo a má výběry ze všech bankomatů zdarma!

Air Bank

Láká vás zúročení peněz? Tak toto je vaše banka. Ve srovnání s ostatními bankami uvádí na svých stránkách ojedinělý roční úrok. Za její služby nezaplatíte skoro nic. Internetové bankovnictví plné vychytávek. Získáte výhody, které jen tak někdo nemá… To vše se dočtete, když navštívíte její stránky. Chcete spíš Malý nebo Velký Tarif? Malý je zdarma, ale platíte služby jako je např. zasílání SMS o pohybu účtu, výběry u Sazky nebo z bankomatu jiné banky. Neplatíte vedení účtu, platby po ČR nebo za elektronický výpis, což bývá dnes již standard.

A co dál?

Dál hlavně informace, že většina bank stále láká na značně napodmiňované účty, tedy tváří se, že jsou zdarma, ale vybírají si to jinde. Už je na zvážení potenciálního klienta, zda-li mu služby, které platí, vyhovují a nebo má dojem, že platí zbytečnosti a tím pádem nevědomě uvažuje o změně.

Autor článku

Markéta Zajíčková

Články ze sekce: STUDENT