Studentská noc otevře unikátní prostory Fakulty strojní ČVUT v Praze

25.02.2015 | , ČVUT
STUDENT


V unikátních prostorách Fakulty strojní ČVUT v Praze se 5. března od 19 hodin uskuteční druhý ročník Studentské noci. Haly, v nichž vznikají prototypy české formule, testují se závodní vozy či se vyvíjejí inteligentní implantáty, budou tu noc otevřeny široké veřejnosti. Vedle forenzní laboratoře si zahraje Xavier Baumaxa. Pod halovým jeřábem vystoupí v doprovodu Karla Hynka a Daniela Čecha stand-up komik Lukáš Pavlásek a na vysokozdvižných plošinách se ke střeše vznesou nejlepší čeští djs. Unikátní prostory i atmosféru podtrhne videomapping a projekce z dílny českého studia Lunchmeat.

Druhý ročník Studentské noci tak otevře prostory Fakulty strojní ČVUT v Praze, které obvykle slouží ke zcela jiným účelům. Na více než 1 000 metrech čtverečních zkušebních hal se bude konat akce nejen pro studenty ČVUT, ale i pro širokou veřejnost. „Studentská noc se odehraje například v místech, kde přes rok vyvíjíme inteligentní implantáty, které si sami v případě potřeby řeknou o servis, nebo kde naši studenti a pedagogové řeší detekci trhlin trupu letadla,“ představuje ojedinělé prostory Marta Špačková. Halové laboratoře fungují již od padesátých let a přes rok v nich pracují stovky odborníků. Mimo jiné tam vznikl i zajímavý projekt spojující umění a robotiku. Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky ve spolupráci s umělcem Féderico Diazem vytvořil exponát, který skrze zachycení světla dokázal přeskupovat skulpturu. To umožnili naprogramovaní roboti, kteří snímali stíny a pohyb v jeho okolí, a tím jeho jednotlivé části přemisťovali.

Studentská noc je prostor pro objevování nových míst a setkávání nejen studentů Fakulty strojní ČVUT. „Fakulta strojní skrze Studentskou noc chce dávat prostor pro vznik nových setkání a vazeb. Technické obory často zůstávají uzavřeny do sebe, naším cílem je toto pravidlo porušovat. Dialog nejen mezi jednotlivými fakultami, ale i s širokou veřejností je pro nás velmi důležitý. Uvědomujeme si jeho přínos a Studentská noc je dobrým nástrojem, jak ho navázat,“ přibližuje jeden z cílů Studentské noci prof. Michael Valášek, děkan Fakulty strojní ČVUT v Praze. Že se jeho slova naplňují, ukazuje poslední rok – po prvním ročníku Studentské noci jednotlivé fakulty ČVUT častěji navazují spolupráci a jsou otevřenější novým příležitostem vzájemné kooperace.

Otevření unikátních prostor je doprovázeno nevšedním programem. Vstup na celou akci je zdarma.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT