Unikátní projekt učí studenty investovat

12.03.2015 | , Fio banka
STUDENT


Studenti českých a slovenských vysokých škol mají již po dvanácté možnost vyzkoušet si online investování v rámci projektu Studentbroker, který pořádá česká Fio banka ve spolupráci s českou burzou RM-SYSTÉM. Nejlepší mladí investoři získají věcné ceny.

Studentbroker je unikátní projekt, který simuluje reálné obchodování na světových burzách a ukazuje tak studentům zapojených vysokých škol a univerzit jak investovat online, učí je vytvářet investiční strategie a uvědomovat si možná rizika související s investováním. Každý účastník má přístup do speciální aplikace, která reflektuje reálné dění na burzách v ČR, USA, Německu a Polsku, a fiktivní rozpočet čítající 1 milion korun. Na základě zvolené strategie, do čeho a kolik investovat, dochází k možnému zisku či ztrátě a tím i vývoji portfolia každého studenta. Na závěr dojde k vyhodnocení investičních výsledků. Studentbroker je součástí učebních osnov a pro pedagogy představuje možnost jednoduše sledovat úspěšnost a investiční znalosti svých studentů.

K aplikaci Studentbroker jsem se dostal prostřednictvím nepovinného předmětu Burzy a finanční trhy. Vzhledem k tomu, že obchoduji i reálně, ale s menšími částkami, rozhodl jsem se využít této příležitosti a obchodovat s částkami, které už dávají trochu smysl, a případný zisk je zajímavý. Tuto zkušenost hodnotím velmi pozitivně a přínosně, každý kdo se o investování zajímá, ale nemá dostatek svých prostředků, by si měl tuto aplikaci vyzkoušet a získat cenné zkušenosti,“ hodnotí projekt druhý nejúspěšnější investor podzimního kola Šimon Smutný z FIM Univerzity Hradec Králové.

V letošním již 12. semestru, který probíhá od března do května, se do projektu zapojí dvacítka škol z České republiky i Slovenska. Studenti se registrují na webu www.studentbroker.cz a soutěží o titul nejlepšího investora jak mezi školami, tak mezi jednotlivci. Ti nejúspěšnější jsou odměněni hodnotnými cenami v podobě tabletu, čtečky knih či odborné publikace na téma investování.

Autor článku