Studenti VŠO měli možnost diskutovat s potenciálními zaměstnavateli

16.03.2015 | , Vysoká škola obchodní
STUDENT


Vysoká škola obchodní v Praze uspořádala v úterý 10. března druhý ročník Kulatých stolů, na kterých spolu měli možnost hovořit studenti a jejich potenciální zaměstnavatelé. Diskusí se účastnili zástupci předních firem, jako jsou Český Aeroholding, CzechTourism, Asociace průvodců ČR, Úřad pro civilní letectví, Chateau Mcely, ABS Jets a dalších 17 firem. Cílem bylo umožnit studentům včas přemýšlet o své budoucí kariéře a zaměstnavatelům dát možnost získat kvalitní zaměstnance.

Kulaté stoly se zaměstnavateli organizovala VŠO poprvé v roce 2014. Byly třetím krokem ve snaze VŠO připravit studenty nejen po odborné stránce, ale dát jim také možnost konfrontovat své představy a požadavky na zaměstnání s konkrétní nabídkou a požadavky firem. Pozitivní odezvy ze strany studentů i zúčastněných firem nás vedly k pokračování Kulatých stolů i v dalším akademickém roce“, uvádí prorektorka pro zahraniční spolupráci a vnější vztahy, doc. Ing. Alžběta Kiráľová, PhD.

Při hledání zaměstnání jsou za potřebí dva klíčové faktory. Tím prvním jsou vynikající teoretické znalosti, tím druhým je praxe. Pokud chybí jedno nebo druhé, bývá hledání práce většinou obtížné,“ vysvětluje rektor Vysoké školy obchodní doc. Ing. Jindřich Ploch, CSc. a dodává: „VŠO chce zlepšit šance absolventů na získání zaměstnání, a proto spolupracuje s partnerskými organizacemi, které pozvala ke Kulatým stolům se studenty.

Kulaté stoly s firmami jsou skvělou příležitostí, jak si vybrat firmu, ve které bych chtěla po skončení studia zahájit svoji kariéru. Oceňuji zejména možnost poradit se s odborníky o tom, jak správně napsat životopis, nebo jak uspět u pohovoru,“ řekla studentka posledního ročníku oboru Management cestovního ruchu, Jana Halm. „Díky této akci můžeme získat nové kontakty a rozhled o možnostech, které se na trhu nabízejí“.

Zástupci 23 firem se studentům nejprve představili, poté následovala vzájemná interakce studentů a potenciálních zaměstnavatelů. V rámci jednotlivých diskuzí měli studenti možnost zjistit, jaké mají firmy požadavky na budoucí zaměstnance a zda momentálně nabízejí stáž či praxi. „Studenti mají největší zájem o pozice v oborech ekonomika, administrativa a správa a ptají se zejména na konkrétní nabízené pozice, požadavky, které musí v rámci našeho projektu splňovat a od kdy se na stáže můžou hlásit,“ uvedl Jakub Hora, konzultant projektu Fondu dalšího vzdělávání Stáže pro mladé.

Nabídku účasti na Kulatých stolech jsme uvítali, neboť řada našich zaměstnanců se vyprofilovala právě z absolventů VŠO,“ řekla Helena Zitová, manažerka lidských zdrojů ze společnosti Neckermann. Přiblížila také to, co sleduje při výběru zaměstnanců: „Při posuzování uchazeče o práci se díváme nejen na to, jaké má za sebou studium, ale také na to, kam směřují jeho zkušenosti z praxe. V dnešní době je práce při studiu čím dál častější a konkurenceschopnost v tomto směru je u uchazečů o zaměstnání velmi důležitá. Jako cenné hodnotíme i zahraniční stáže a pobyty, které ukazují, že je uchazeč schopný se o sebe postarat a dorozumět se cizím jazykem.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT