MŠMT: Studující pedagogové z UJAKu mohou dál učit

23.09.2015 | , Ministerstvo školství
STUDENT


Studenti Univerzity Jana Amose Komenského, kterým na konci září skončí studium, budou i nadále posuzováni jako kvalifikovaní. Ministerstvo školství v jejich zájmu vydává slíbené odborné stanovisko.

Studenti, kteří na Univerzitě Jana Amose Komenského Praha zahájili studium v příslušném studijním programu do 31. 12. 2014, a předpokládá se, že toto studium v budoucnu úspěšně ukončí, mohou i nadále vykonávat přímou pedagogickou činnost. Kontinuita studia je zajištěna zákonem stanovenou možností pokračovat ve studiu stejného nebo obdobného studijního programu na téže nebo jiné vysoké škole.

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová i přes skutečnost, že resort za danou situaci nenese žádnou odpovědnost, podnikla již několik jednání, která mají vést k tomu, aby právě studenti nebyli na situaci trestáni. Právě proto, kromě jiného, jednala s odbory a stanovisko ministerstva podporuje i Českomoravský odborový svaz pracovníků školství. „Situaci studentů, kteří na UJAK zahájili studium a bez svého zavinění ve studiu na této škole pokračovat nemohou, je třeba řešit. Je to oprávněný zájem studentů a i školství obecně. Stanovisko MŠMT dává reálnou možnost jak uvedený problém překonat, a to v souladu s platnou legislativou,“ řekl ke stanovisku předseda školských odborů František Dobšík.

Ministryně školství Kateřina Valachová se také setká se studenty UJAKu. V sobotu dopoledne je na jejich demonstraci před ministerstvem školství podrobně seznámí se situací ohledně neprodloužené akreditace dvou oborů a hlavně možnostmi, jak mohou dále dostudovat. „Nemám důvod se demonstraci studentů vyhýbat, naopak chci se s nimi potkat a sdělit jim, co všechno jsem já i další kolegové z rezortu učinili v této věci. Pro mě jsou klíčoví právě studenti, budoucí učitelé, které školství potřebuje. Nicméně bych předpokládala, že shromáždění začne na rektorátu univerzity, aby právě Univerzita Jana Amose Komenského, přímo odpovědná za vzniklou situaci, představila svým studentům návrh řešení,“ uvedla ministryně. Současně zdůraznila, že pro ni je akce studentů natolik zásadní, že kvůli ní zrušila dlouho naplánovaný pracovní program s předsedou vlády.

Akreditace obou studijních oborů končí 30. září 2015. Ministerstvo školství ji podle zákona o vysokých školách nemůže z vlastní iniciativy prodloužit. Plnou odpovědnost za zajištění dostudování svých studentů v oborech, kterým skončila akreditace, nese podle zákona o vysokých školách sama vysoká škola, tedy Univerzita Jana Amose Komenského. Zákon stanoví, že vysoká škola zajistí studentům možnost pokračovat ve studiu stejného nebo obdobného studijního programu na téže nebo jiné vysoké škole. I přes uvedená fakta ministryně činí mnohé, výše nastíněné, kroky.

Ministerstvo školství již obdrželo stanovisko Akreditační komise, obratem ho zašle k vyjádření Univerzitě Jana Amose Komenského.

Autor článku