Vyhlášení vítězných školních projektů přeshraničního učení eTwinning

01.04.2011 | , Evropská komise
STUDENT


Do aktivity Evropské komise „eTwinning“ (www.etwinning.net), jež běží již sedmým rokem, je zapojeno více než 130 000 učitelů z 31 zemí, kteří s pomocí informačních a komunikačních technologií vytvářejí přeshraniční vzdělávací projekty.

Ve dnech 31. března až 2. dubna se v Budapešti setká 500 učitelů a 120 žáků, aby se zde podělili o nápady týkající se budoucích iniciativ eTwinning a oslavili osm nejlepších eTwinningových projektů roku, do kterých se zapojily školy v Rakousku, na Kypru, ve Finsku, Francii, Řecku, Maďarsku, Itálii, Polsku, Rumunsku, na Slovensku, ve Španělsku a v Turecku. Androulla Vassiliou, evropská komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež, uvedla: „eTwinning je od počátku velmi úspěšnou iniciativou. Podporuje učení a kreativitu a zároveň dává mladým lidem pocit hrdosti, že jsou „Evropany“. eTwinning nemá žádný přesně stanovený program – zahrnuje všechno od povzbuzování dětí k využívání školní knihovny až po podporu studia jazyků. A jeho hlavním cílem je pomoci dětem dosáhnout prostřednictvím informačních a komunikačních technologií jejich plného potenciálu.


eTwinningové ceny


Z více než 300 přihlášených projektů bylo vybráno osm vítězných ve třech kategoriích rozdělených podle věku: 4–11, 12–15 a 16–19 let. Každý z nich je příkladem inovativních postupů, v rámci kterých se žáci z alespoň dvou škol z různých zemí spolu učí novým a kreativním způsobem.

Byly také uděleny ceny v těchto speciálních kategoriích: matematika a přírodní vědy, studium francouzského, španělského a italského jazyka, a zvláštní cena sponzorovaná Komisí v kategorii studium jazyka sousední země. Jedna škola ve Francii (Lycée Benjamin Franklin, Auray, Bretaň) a dvě školy ve Španělsku (IES Doctor Alarcón Santón, La Roda, IES Melchor de Macanaz, Hellín) obdrží cenu za projekt, jehož cílem je podnítit zájem o studium kořenů moderních románských jazyků. Tato zvláštní cena byla udělena za výrazné podpory komisařky Vassiliou, která v únoru zahájila iniciativu „Jakým jazykem mluví váš soused?“


Co je to eTwinning?


eTwinning nabízí podporu, nástroje a služby, založené na používání informačních a komunikačních technologií, s cílem usnadnit školám vytváření partnerství v jakémkoli oboru. eTwinning je součástí programu EU Comenius a každoročně je na něj vyčleněno přibližně 10 milionů EUR. Nefinancuje jednotlivé projekty, ale nabízí nástroje a podporu učitelům a žákům, jako je například portál eTwinning (www.etwinning.net) a semináře pro učitele.

Národní podpůrná střediska, organizace či instituce, které zaštiťují a podporují eTwinning ve všech zemích EU, v Chorvatsku, na Islandu, v Norsku a Turecku, poskytují školení a poradenství (telefonicky i online), organizují setkání a národní soutěže a pořádají informační kampaně.

Další informace:

  • Portál eTwinning: www.etwinning.net
  • Internetová stránka konference a kempu eTwinningu: www.confcamp2011.etwinning.net
  • eTwinningové ceny 2011 – vítězné projekty: http://www.etwinning.net/en/pub/awards/european_prizes.htm
  • Evropská komise: Comenius programme

O programu Comenius jsme psali např. v článku Není Comenius jako Comenius, ale jedno je spojuje…

Autor článku