Kam jít studovat po střední či vysoké?

10.08.2018 | , Finance.cz
STUDENT


Dodělali jste středni či výšku a chce se vám vzdělávat i nadále? Jaké máte možnosti? A co vzdělávání po celý život? Pro koho se hodí MBA studium?

Dnešní doba nabízí téměř neomezené možnosti, kam se vydat po střední či vysoké škole. Někteří lidé se rozhodnou jít do práce, jiní studují a jiní kombinují obě možnosti (nemluvě o lidech, kteří se fyzické či duševní činnosti vyhýbají jako čert kříži). Mnozí lidé mají více titulů než fotbalová Sparta za posledních 10 let (což není až tak těžké), jiní si vystačí s maturitou. Ale udělejme si pořádek v těch zkratkách DiS., Bc. MBA, Ph.D. a dalších.

Studium by nás stále mělo provázet po naší cestě životem

Zdroj: Shutterstock

Jazykovka

Po střední škole se nemusíte dostat na váš vysněný obor a jazykovka může být pro vás, vedle nultého ročníku, řešením. Zdokonalíte se v jazycích a v některých případech můžete mít dokonce i status studenta a s ním spojené výhody. Jedná se většinou o řešení na půl roku až rok a vy se můžete dokonce i v klidu připravit na nové kolo přijímaček na vysokou školu, protože se na jazykové škole vyučuje kolem dvaceti hodin týdně. Jazyková škola je většinou zakončena ziskem certifikátu.

Nultý ročník

Nedostali jste se na medicínu, práva či jiné náročné studium? Zkuste tedy nultý ročník, kde vás připraví na přijímačky a budete mít i slušný základ do prvního ročníku. Toto studium je placeno a v některých případech máte status studenta. Některé vysoké školy dokonce uznávají vybrané předměty absolvované v nultém ročníku i do následujícího studia. Ideální je nastoupit do nultého ročníku na vysokou školu, kterou chcete později absolvovat, ale nultý ročník vás připraví i na přijímačky jiných VŠ.

VOŠ - vyšší odborná škola

Chceme upozornit, že vyšší odborná škola není dle zákona vysoká škola, což se často plete. Status studenta nicméně studiem na vyšší odborné škola máte dál. Studium na VOŠ svým režimem připomíná více střední školu (pevně daný rozvrh) a v některých zaměstnáních slouží ke kariérnímu postupu a zvýšení kompetencí (například u zdravotních sester, policistů apod.). Studium VOŠ bývá zaměřeno rovněž na praxi. Studium na VOŠ je zatíženo poplatky v řádech tisíců až desetitisíců, které se platí dané VOŠ. Po úspěšném absolvování získáváte titul DiS., který se uvádí za jménem a znamená diplomovaný specialista. Některé vysoké školy umožňují za určitých podmínek přestup z VOŠ na VŠ.

Vysoká škola - bakalářské studium

Po střední škole můžete nastoupit na bakalářské studium, které má standardní délku 3 roky (u některých oborů i 4 roky). Stát na veřejných a státních školách hradí poplatky za studium ve standardní délce + 1 rok. Po absolvování bakalářského studia získáte nárok na používání titulu Bc. před vaším jménem.

TIP: Není vám něco ohledně studia jasného? Zeptejte se v naší poradně!

Vysoká škola - magisterské studium

Magisterské studium navazuje na bakalářské studium a jeho běžná délka je 2 roky (u některých oborů se liší). A zase si ji můžete prodloužit o jeden rok, aniž byste se museli obávat poplatků za delší studium. Magisterské studium může být i pětileté a můžete na něj nastoupit hned po střední škole (například na oborech právnických, pedagogických a teologických fakult). Po získání magisterského studia můžete používat titul Mgr. či Ing. (záleží na vašem zaměření), jenž je umístěn před vaším jménem a nahrazuje titul Bc. získaný v témže oboru.

V současné době je velkým trendem kombinace studia a práce. Po žadatelích o zaměstnání je často požadováno patřičné vzdělání s praxí a ti, kteří by rádi získali prestižní zaměstnání, proto musí pracovat ve dne a učit se po nocích. Studium je sice placené státem, ale životní náklady studentů rozhodně nejsou nízké, a právě i to je důvod, proč studenti mají brigádu či stálou práci při studiu.

Vysoká škola - Doktorské studium

Doktorské studium si můžeme rozdělit na "malý doktorát" a "velký doktorát". Do malého doktorátu se řadí například tituly MUDr., JUDr., MVDr. a další. Na takovéto studia se nastupuje po střední škole (MUDr., MVDr.) či po získání magisterského titulu (JUDr.). 

"Velký doktorát" je doktorské studium, na které nastupujete po absolvování magisterského studia (či zisku "malého doktorátu"). Jedná se o vědeckou pozici a po absolvování získáte titul Ph.D. Titul z velkého doktorátu je umístěn za jménem.


Čtěte také:

Online studium - budoucnost vzdělávání, či ztráta času?

Kdy student platí zdravotní a sociální?


MBA - Master of Business Administration

Studium typu MBA je vhodné pro vyšší a střední management (nebo pro přípravu na pozici ve vyšším a středním managementu) a při tomto studiu se zaměřuje na zlepšení řídících, plánovacích, analytických, vůdčích a dalších schopností. V současné době si můžete MBA vystudovat přímo ve vašem oboru (MBA v technologii, IT, státní správě i průmyslu). Délka studia MBA je 2 roky, ale jednotlivé školy nabízí zhuštěné či rozvolněné formy tohoto studia. 

MBA je neakademický titul, který je uváděn za jménem. Studium MBA mohou studovat absolventi vysoké školy (minimálně s bakalářským titulem). Ale i ti, kteří mají pouze maturitu nemusí zoufat, mohou svoje vzdělání doplnit kurzem BPA, který jim následné studium MBA umožní. Také pokud mají více než dvouletou praxi na manažerské pozici, tak mohou rovněž studovat MBA. Záleží na podmínkách dané školy.

Docent, profesor a další

Jestliže se nespokojíte s Ph.D., tak se můžete vydat na cestu docentury, která je zakončená habilitačním řízení. Následně bádáte, učíte, publikujete články a doufáte, že budete navrženi na profesora a jmenuje vás prezident České republiky.

Ať už se vydáte na jakoukoliv cestu studiem, tak není důležitý titul, ale zkušenosti a znalosti, které získáte na dané škole. Ovšem říkejte to potencionálnímu zaměstnavateli, co sedí nad vaším životopisem...

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 3 krát