Jak získat peníze pro studentský spolek

14.05.2013 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Rozjíždíte se spolužáky zajímavý projekt, k jehož realizaci byste si chtěli založit studentský spolek? Zatímco založit spolek je poměrně snadné, komplikovanější je samotné financování. Studentské spolky však mají mnohdy přístup k nejrůznějším grantům, které mohou použít na svoji činnost.

V minulých dílech jste se mohli dočíst základní informace o tom, jak si založit studentský spolek a k čemu mohou být prospěšné ale i škodlivé studentským spolkům studentské unie:

Nyní se podíváme na velice ožehavou otázku, která trápí studentské spolky, a to, jak zajistit dost peněz pro provoz spolku.

Pokud právě studentský spolek zakládáte a domníváte se, že díky jeho vedení zbohatnete, rychle se této naivní myšlenky vzdejte. Studentské spolky zpravidla fungují na bázi dobrovolnictví, jelikož náklady je nutno snížit na minimum, alespoň zpočátku. Později je možné dávat mzdu nejvíce nepostradatelným členům spolku a i tak je ideální platit například jen fundraiserovi (člověk, který se ve spolku zabývá sháněním financí) nějaké procento z peněz, které sežene. Pokud s vámi spolupracuje fundraiser, který se v oboru vyzná, máte téměř vyhráno. Ale získat pro váš tým zkušeného fundraisera je náročné, a proto je lepší si udělat už od začátku přehled, odkud se dají peníze získat.

Členské příspěvky

Nejbližším zdrojem financí jsou pochopitelně sami členové. Možná zjistíte, že pro fungování vašeho spolku budou stačit jen nízké členské příspěvky. To samozřejmě záleží na tom, jaké náklady váš spolek má, rozhodně ale nelze doporučit spoléhat se jen na členské zdroje. Zakládající členové možná budou mít takové nadšení, že věnují spolku nějaké peníze, pokud však budete chtít výrazný členský příspěvek po studentovi, kterého se pro spolek snažíte získat jako nového člena, můžete narazit.

Granty vysokých škol

Naštěstí jsou ale vysoké školy poměrně vstřícné při poskytování grantů studentským spolkům. Pokud máte spolek s užitečnou činností, který může udělat škole dobré jméno už jen tím, že může říkat, že na její škole působí takový spolek, máte dobrou šanci. Nejprve zjistěte, jestli škola nevypisuje granty, o které se právě váš spolek může ucházet, a pokud ne, pokuste se přímo s vedením školy vyjednat nějaké peníze pro vaší činnost. Zaměřit se můžete jak na vedení fakulty, tak na vedení univerzity. Pomoci vám v tom můžou například studentští senátoři nebo v minulém článku zmiňovaná studentská unie. Některé studentské unie navíc mohou fungovat tak, že samy vypisují granty pro studentské spolky.

Škola vám může rovněž poskytnout potřebné vybavení pro činnost spolku nebo prostory, čímž se vám sníží náklady. Granty nebo vybavení nabízejí i jiné subjekty než škola. Může to být například kraj nebo Evropská unie. Pro úspěch v grantové souteži (a nejen v ní) je potřeba být důvěryhodným spolkem. Toho můžete docílit například zveřejněním svých stanov, seznamu členů sdružení či pořízením transparentního účtu.

Další možnosti financování

Pokud vaše škola vypisuje i stipendia pro studenty, kteří se věnují něčemu užitečnému pro školu nad rámec školních povinností, můžete zkusit jako spolek zažádat i o stipendia pro své členy. A potom s jejich souhlasem tato stipendia věnovat na svoji činnost.

Odkud získáte další zdroje financování, bude záležet na tom, čemu se váš spolek věnuje. Pořádáte-li nějaké akce, vybírejte vstupné, máte-li navštěvované webové stránky, shánějte inzerci. Při tom všem si ale musíte dát pozor ještě na jednu zásadní věc, a tou je placení daní, jimž se bude věnovat další článek o studentských spolcích.

Autor článku

Helena Zrůstová  

Články ze sekce: STUDENT